Україна може винести на перемовини нейтральний статус із «залізобетонними» гарантіями безпеки

Україна може винести на перемовини нейтральний статус із «залізобетонними» гарантіями безпеки

Укрінформ
Питання закріплення на рівні Конституції нейтрального статусу України із залізобетонними безпековими гарантіями на майбутнє може бути предметом міжнародних переговорів, якщо це зупинить війну.

Про це представник Президента в Конституційному Суді України, член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський (парламентська фракція "Слуга народу") заявив в ефірі національного телемарафону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Що стосується можливості розглядати питання про набуття нейтрального статусу для України. Для мене як для фахівця в галузі конституційного права очевидно, що людське життя є найвищою цінністю. Якщо від проголошення на рівні Конституції нейтрального статусу, але із залізобетонними, юридично вивіреними гарантіями безпеки України, відновленням територіальної цілісності, державного суверенітету в межах міжнародно визнаних кордонів, буде можливо зупинити війну і врятувати тисячі мирних життів і життів наших військових, це може бути предметом переговорів на міжнародному рівні", – зазначив Веніславський.

Він наголосив, що відповіді гарантії мають надавати впевненість у тому, що повторне вторгнення на територію України в майбутньому буде неможливим.

Водночас політик уточнив, що затвердження нейтрального статусу Української держави здійснюється лише шляхом внесення змін до Конституції. За словами Веніславського, це доволі складно зробити. Зокрема, він розповів, що процедура відбувається впродовж двох парламентських сесій, також необхідно отримати висновок КСУ. Окрім цього, народний депутат зауважив, що вносити зміни до Конституції в умовах воєнного стану не можна.

24 лютого 2022 року президент російської федерації путін розпочав новий етап війни проти України. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет. Збройні сили України, підрозділи територіальної оброни та весь народ України встали на боротьбу проти загарбників та завдають суттєвих втрат російським силам вторгнення.

Президент України Володимир Зеленський 15 березня заявив: Україна розуміє, що не є членом НАТО, тому потребує надійних безпекових гарантій і сподівається на співпрацю з партнерами, які готові допомагати у протистоянні військовій агресії з боку російської федерації.

Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк заявив, що Україна має намір завершити війну з російською федерацією утворенням нової міжнародної безпекової коаліції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-