Клімкін прокоментував перемовини між Байденом і Сі Цзіньпіном

Клімкін прокоментував перемовини між Байденом і Сі Цзіньпіном

Укрінформ
Ексміністр закордонних справ Павло Клімкін позитивно оцінює результати перемовин між лідерами США й Китаю Джо Байденом і Сі Цзіньпіном.

Про це Клімкін сказав в ефірі національного телемарафону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Мене вчорашні результати (перемовин між Джо Байденом і Сі Цзіньпіном- ред.) не скажу що надихають, але я вважаю їх позитивними, навіть дуже позитивними. Я думаю, що вони можуть перезавантажити світ. Не обов’язково саме вчорашні переговори, але абсолютно нова якість взаємодії США та Китаю», - сказав Клімкін.

Він зауважив, що повідомлення агентства «Сіньхуа» за результатами перемовин дещо відрізнялися в китайській, російській та англійських версіях, проте всіма мовами дуже чітко прозвучала заява китайського лідера, що війна росії проти України насправді нікому не вигідна.

Клімкін також звернув увагу на те, що на китайському державному телебаченні почали показувати сюжети про загибель цивільних українців.

«Зараз важливо, куди практично підуть спільні дії Китаю і США. Від цього залежить ціна перемоги і, звичайно, час перемоги (України у війні з росією –ред.)», - вважає ексміністр.

Коментуючи можливі домовленості між США та Китаєм, Клімкін зазначив, що китайська сторона з вірогідністю «101 відсоток» схоче щось виторгувати в США.

«Вони (китайці - ред. )захочуть виторгувати в першу чергу можливість взаємодії у високотехнологічній сфері… Я думаю, що домовленість тут насправді можлива. І також можливі безпекові домовленості, в тому числі навколо Тайваню. Можливі торговельні домовленості – я знаю, що по торговельних питаннях США і Китаю там достатньо серйозний прогрес. Тож я в цілому оптиміст», - резюмував дипломат.

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю відбулися онлайн-переговори між лідерами США й Китаю. За повідомленнями Білого дому, розмова тривала близько двох годин. Одне з головних питань перемовин стосувалося широкомасштабного вторгнення рф до України.

За повідомленням китайського агентства «Сіньхуа», лідер КНР Сі Цзіньпін у розмові з президентом США Джо Байденом заявив, що Китай та США повинні спільно працювати задля забезпечення миру та спокою у світі, а війна в Україні є зовсім не тим, що хочеться бачити Китаю.

Речниця Білого дому Джен Псакі на брифінгу в п’ятницю заявила, що після розмови лідерів США і Китаю Білий дім зберігає занепокоєння, що КНР може надати певну підтримку росіі на тлі її збройного вторгнення в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-