Україна хоче завершити війну створенням коаліції, яка зможе зупинити росію у майбутньому – ОП

Україна хоче завершити війну створенням коаліції, яка зможе зупинити росію у майбутньому – ОП

Укрінформ
Україні має намір завершити війну з російською федерацією утворенням нової міжнародної безпекової коаліції.

Про це радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк заявив в інтерв‘ю польському виданню Wiadomości, передає Укрінформ.

"Для нас важливий не статус, а союзники, які дійсно готові битися поруч із нами. Вторгнення в Україну показало, що вся архітектура європейської безпеки повинна бути переглянута. Ми знаємо, що путіна можна зупинити лише силою. НАТО не має такої сили. На нашу думку, це організація, діяльність якої в основному полягає в організації самітів, на яких генерали показують, що вони круті… Тому ми хочемо завершити цю війну з новою коаліцією, настільки сильною, що вона зупинить росію, якщо та знову захоче на когось напасти", – зазначив Подоляк.

Він пояснив, що основа відповідної коаліції принципово відрізнятиметься від Будапештського меморандуму, натомість передбачатиме конкретну умову, яка відповідає всім нормам міжнародного права. За словами радника керівника ОП, у документі будуть описані механізми, які мають втілюватися в життя, якщо колись знову відбудеться напад на Україну. "Ми хочемо переконатися, що ми знову не залишимося одні на полі битви. Країни, які будуть гарантами, візьмуть на себе певні зобов’язання. У майбутньому цей документ може бути розбудований, і на його основі буде створено абсолютно новий альянс, який забезпечить безпеку всієї Європи", – додав Подоляк.

Він відмовився називати держави, які висловили готовність долучитися до коаліції, оскільки переговори тривають. Водночас представник ОП запевнив, коли вони закінчаться, Президент України Володимир Зеленський представить усю концепцію.

Крім того, Подоляк уточнив, що створення коаліції було однією з ключових тем зустрічі глави Української держави з Прем’єр-міністрами Польщі, Чехії та Словенії Матеушем Моравецьким, Петром Фіалою та Янезом Яншею у Києві 15 березня.

Подоляк наголосив, що для України є дуже важливим приєднання Польщі до нового союзу. "Польща сьогодні – один із найкращих друзів України. Ми безмежно вдячні за надану допомогу та вважаємо, що Польща та Україна повинні разом брати участь у всіх переговорах щодо безпеки в Європі", – підкреслив він.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок вторгнення до України. Російські війська обстрілюють та руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-