Зеленський закликав США допомогти повернути мирне небо в Україну

Зеленський закликав США допомогти повернути мирне небо в Україну

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський закликав Сполучені Штати прийняти важливе рішення для захисту українського неба – запровадити безпольотну зону або ж надати літаки та потужні системи протиповітряної оборони.

Про це він сказав у зверненні до Конгресу США в середу, передає Укрінформ.

«Ми просимо про відповідь. Про відповідь від світу. Про відповідь на (російський – ред.) терор. Хіба це завелике прохання? Створити над Україною безпольотну зону – це врятувати людей. Гуманітарну безпольотну зону», - наголосив український президент.

Він зауважив, що у великій історії Сполучених Штатів також були темні сторінки, які дозволять американцям зрозуміти український народ, який потребує підтримки прямо зараз. Він нагадав про жахливий повітряний напад на Перл Гарбор у грудні 1941-го, «коли небо почорніло від літаків», які атакували американців.

Зеленський також згадав про трагічні для США й усього світу події 11 вересня 2001 року, які перетворили мирні американські міста на поле бою - «коли були атаковані невинні люди з повітря» і ніхто цього не очікував та не міг зупинити.

«Наша держава переживає це щоденно! Щоночі! Протягом вже трьох тижнів! Різні українські міста... Одеса і Харків, Чернігів і Суми, Житомир і Львів, Маріуполь і Дніпро. Росія перетворила українське небо на джерело смерті. Для тисяч людей»,- підкреслив Президент України.

Він також наголосив, що російські війська вже запустили по Україні близько однієї тисячі ракет, вони використовують літаки й безпілотні апарати, щоби прицільно влучати в людей.

Якщо ж, за його словами, безпольотна зона – це завелике прохання, Україна просить про альтернативу.

«Ви знаєте, яких захисних систем ми потребуємо. С-300 та інші подібні системи. Ви знаєте, наскільки багато залежить на полі бою від здатності застосувати авіацію. Потужну авіацію. Для захисту своїх людей. Своєї свободи. Своєї землі. Літаки, які можуть допомогти Україні, які можуть допомогти Європі»,- наголосив він.

Глава Української держави підкреслив, що ці літаки є, але не на українській землі і не в українському небі, вони не захищають людей.

«Я маю мрію», – ці слова відомі кожному з вас. Сьогодні я можу сказати: я маю потребу. Потребу у захисті нашого неба. Потребу у вашому рішенні. У вашій допомозі. І це означатиме рівно те саме. Те саме, що відчуваєте ви. Коли чуєте: I have a dream»,- заявив він.

24 лютого президент рф путін оголосив війну Україні і розпочав масштабне вторгнення. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти цивільної і військової інфраструктури та житлові будинки українців.

В Україні запровадили воєнний стан та оголосили загальну мобілізацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-