Україна призначила експертів у місію ОБСЄ для розслідування наслідків вторгнення рф

Україна призначила експертів у місію ОБСЄ для розслідування наслідків вторгнення рф

Укрінформ
Україна призначила місію експертів з огляду на запуск Московського механізму ОБСЄ з метою вивчення правозахисних та гуманітарних наслідків вторгнення російської федерації.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Бюро з демократичних інституцій та прав людини ОБСЄ.

«Відповідно до Московського документа, Україна обрала трьох осіб зі списку експертів для участі в місії», - заявили в БДІПЛ, яке надає підтримку у застосуванні Московського механізму ОБСЄ.

3 березня 2022 року після консультацій з Україною 45 держав-учасниць ОБСЄ задіяли Московський механізм, щоб «розглянути правозахисні та гуманітарні наслідки вторгнення Російської Федерації та актів війни, підтриманих Білоруссю, для народу України в межах міжнародно визнаних кордонів і територіальних вод України».

Московський механізм, який востаннє був задіяний у 2020 році для розгляду ймовірних порушень прав людини в Білорусі, надає можливість державам-учасницям направляти місії експертів для надання допомоги у вирішенні конкретного питання чи проблем, що стосуються людського виміру.

Будь-яку інформацію, що стосується роботи Московського механізму, можна надіслати на електронну адресу: moscowmechanism2022@odihr.pl. Інформація буде передана експертній місії.

До числа 45 країн, які задіяли Московський механізм, входять: Австрія, Албанія, Андорра, Бельгія, Болгарія, Боснія та Герцеговина, Велика Британія, Угорщина, Німеччина, Греція, Грузія, Данія, Ірландія, Ісландія, Іспанія, Італія, Канада, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Молдова, Монако, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Північна Македонія, Сербія, Словаччина, Словенія, Сполучені Штати Америки, Туреччина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Кіпр, Чорногорія, Чехія, Швейцарія, Швеція та Естонія.

Як повідомляв Укрінформ, представник США в ОБСЄ Майкл Карпентер раніше повідомляв, що 45 держав-учасниць запустили Московський механізм ОБСЄ з метою документування та збору доказів можливих порушень прав людини, порушень міжнародного гуманітарного права, а також можливих військових злочинів та злочинів проти людства, скоєних на території України російськими військами за підтримки білорусі. За його словами, в рамках цього механізму будуть ретельно встановлені факти та підготовлений письмовий звіт, щоб ці факти могли надалі бути передані до інших міжнародних інституцій – зокрема Міжнародного кримінального суду та Міжнародного суду ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-