Позачергова сесія ПАРЄ обговорює виключення рф з Ради Європи

Позачергова сесія ПАРЄ обговорює виключення рф з Ради Європи

Укрінформ
Депутати Парламентської асамблеї Ради Європи під час невідкладних дебатів на позачерговій сесії ПАРЄ в Страсбурзі обговорюють проєкт доповіді про виключення росії з Ради Європи.

Проєкт доповіді “Наслідки агресії російської федерації проти України” представив Комітет з політичних питань і демократії, передає власний кореспондент Укрінформ.

Проєкт документу, який на засіданні політичного комітету був проголосований одноголосно, передбачає, що Парламентська асамблея має найрішучіше засудити агресію російської федерації проти України та висловити свою солідарність з Україною та українським народом, підтвердивши свою непохитну підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Наголошується, що загарбницька війна, яку російська федерація веде проти України, суперечить міжнародному праву, є серйозним порушенням Статуту Ради Європи та суперечить зобов’язанням, які взяла на себе російська федерація при вступі.

“У спільному європейському домі немає місця агресору. Комітет міністрів має закликати російську федерацію вийти з Ради Європи. Якщо російська федерація не виконає це прохання, Комітет міністрів повинен якомога швидше розглянути дату, з якої російська федерація припинить бути членом Ради Європи”, - йдеться у проєкті документу, який після завершення дебатів увечері буде винесений на голосування ПАРЄ.

Щодо висновків стосовно України, в проєкті резолюції зазначається, що агресія, здійснена рф проти України, суперечить усім цінностям, за які виступає РЄ, і що держави-члени РЄ та все міжнародне співтовариство мають невпинно працювати над припиненням бойових дій та повним і беззастережним виведенням російських військ з території України. Також пропонується посилити реагування на гуманітарну кризу для задоволення потреб населення в Україні та за її межами.

Крім того, підкреслюється, що міжнародне співтовариство має збільшити свою допомогу, надаючи додаткове фінансування та підтримку, щоб допомогти сусіднім країнам активізувати свої дії в короткостроковій та довгостроковій перспективі. Незалежно від географічної близькості до України, усі країни-члени Ради Європи мають відігравати певну роль у прийманні українців та наданні їм допомоги.

"Не може бути безкарності за порушення міжнародного права, прав людини та міжнародного гуманітарного права, які зараз здійснюються в Україні. Держави-члени Ради Європи та Організація в цілому повинні підтримувати розслідування та провадження, які вже ведуться в Міжнародному кримінальному суді, Міжнародному суді та спеціальній комісії, створеній Радою з прав людини. Поки російська федерація є членом Ради Європи, до неї продовжує застосовуватися юрисдикція Європейського суду з прав людини", - йдеться в документі.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив війну Україні і розпочав масштабне вторгнення.

Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію. Країна дає відсіч російським загарбникам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-