В Офісі Президента заявили про необхідність нової системи контролю за ядерною зброєю

В Офісі Президента заявили про необхідність нової системи контролю за ядерною зброєю

Укрінформ
Заступник керівника Офісу Президента України Ігор Жовква переконаний, що в світі необхідно створювати абсолютно нову систему контролю за ядерною зброєю.

Про це Жовква сказав в інтерв'ю ТСН.ua, передає Укрінформ.

«У перший день війни проти України почався шантаж ядерною зброєю. І ніхто з цим нічого не може зробити. Ну, де ж ті режими членів ядерного клубу, договори про нерозповсюдження ядерної зброї, відповідні контролі за технологіями тощо? Якщо просто лідер однієї з держав (а Росія не єдина володіє ядерною зброєю) дозволяє собі шантажувати ядерною зброєю весь світ, і ніхто нічого не може зробити, крім заяв щодо занепокоєння і великої стурбованості? Очевидно, ця система прогнила, і треба створювати абсолютно нову систему контролю за ядерною зброєю», - сказав Жовква.

За його словами, також треба створювати абсолютно нову систему безпеки, європейської як мінімум, і світової, бо це взаємопов’язані питання.

«Сумнозвісний Будапештський меморандум, який з’явився після відмови України від третього в світі ядерного потенціалу, не спрацював ні 2014 року, ні 2022 року, ніколи. Це просто папірець. Якою має бути система гарантій безпеки не лише для України, бо цього перш за все вимагатимемо ми, а й усієї Європи? Над цим теж треба думати, в тому числі в контексті ядерної, біологічної зброї тощо», - додав Жовква.

Як повідомляв Укрінформ, президент рф володимир путін заявив, що Україна нібито прагнула виробництва ядерної зброї, і спробував цим виправдати російське вторгнення 24 лютого. При цьому він некоректно виклав українську позицію щодо її ядерного статусу та відмови від нього в обмін на гарантії безпеки, суверенітету та недоторканності кордонів, що було зафіксовано 1994 року Будапештським меморандумом.

Насправді 18 лютого Президент України Володимир Зеленський закликав до переговорів у рамках меморандуму. Після цього МЗС України заявило, що на виконання доручення Президента Володимира Зеленського від 21 лютого Україна визначатиметься з подальшими заходами щодо забезпечення власної безпеки після проведення негайних консультацій високого рівня з країнами-учасницями Будапештського меморандуму, серед яких і росія.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запровадили воєнний стан та оголосили загальну мобілізацію. Країна дає відсіч російським загарбникам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-