ОП: шукаємо місце для зустрічі Зеленського з путіним і готуємо пропозиції для встановлення миру

ОП: шукаємо місце для зустрічі Зеленського з путіним і готуємо пропозиції для встановлення миру

Укрінформ
Зустріч президента України Володимира Зеленського з президентом рф володимиром путіним відбудеться тоді, коли буде напрацьований пакет пропозицій для переговорів, аби встановити мир.

Про це радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк сказав під час телемарафону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Зараз за допомогою наших партнерів, які хочуть виконувати посередницьку місію, в тому числі, це Ізраїль, Туреччина, ми шукаємо і місце, де було б бажано провести переговори з точки зору безпекових гарантій, і головне - напрацьовуємо той пакет домовленостей, який буде враховувати виключно позиції України. Для нас важливі. І тоді вже, коли це буде напрацьовано, узгоджено попередньо, президенти можуть зустрітися та пропрацювати кінцеві положення миру. Я думаю, що це відбудеться, і не так довго вже до цього нам треба йти», - сказав Полодяк.

Водночас він зазначив, що це відбудеться точно не у найближчі два-три дні, адже потрібен час. «Будемо намагатися, щоб це відбулося якомога швидше. Тому що ми за кожне життя людей, ми хочемо, щоб наших людей не вбивали, особливо цивільних, військових, щоб не спотворювали нашу інфраструктуру. Для росіян цінності життя немає», - сказав Подоляк.

Радник глави ОП наголосив, що в цьому й полягає ментальна різниця між нами та народом рф, бо для українців життя є цінним, а для них – способом на когось надавити.

«Думаю, що і вони вже також хочуть вийти на прямі президентські переговори двосторонні та підписання ефективного договору», - сказав Подоляк.

Він запевнив, що Україна не поступиться своїми позиціями. «Ми маємо конкретні цілі у переговорному процесі: це закінчення війни, це негайний відвід російських військ та таке інше. Але я бачу, що вже йде розуміння всього цього процесу, іде вже компромісний діалог», - сказав Подоляк, зазначивши, що на переговорах російська сторона вже не говорить мовою ультиматумів, але й слухають пропозиції України.

Подоляк зазначив, що зазвичай росіяни у будь-якій позиції використовують елементи шантажу, намагаються залякати, продемонструвати насилля. «Але росіянам треба це зрозуміти та побачити кількість жертв зі свого боку, це більш 13 тисяч загиблих, я вже не кажу про поранених, про полонених, про той шок, який починає відчувати країна під назвою «рф», - сказав він.

За словами Подоляка, нині українська та російська сторона перебувають у постійному контакті, проговорюють усі аспекти. «Щоб кожне слово, яке ми проговорюємо, було юридично правильно виписане. Україна має отримати те, що має отримати Україна. У нас йде модерація процесу і з боку Президента Зеленського, і з боку голови ОП Єрмака. Вони дуже активно беруть участь у напрацюваннях позитивних рішень для України. Я маю на увазі переговорні позиції», - додав радник керівника Офісу Президента України.

Водночас Подоляк вважає, що врятувати «обличчя» рф на сторіччя вперед вже не вдасться. «Вони ще може це до кінця не зрозуміли, що все гірше набагато, адже вони прийшли в Україну та почали вбивати мирних людей... Це не цивілізація, це варвари, які вміють воювати проти цивільних людей, які не можуть нести відповідальність за свої слова. Вони отримали фундаментальний пакет санкцій, який буде діяти незалежно не від чого. Він буде руйнувати їм економіку, яка більш-менш була, але й і так достатньо слабкою з точки зору конкурсних переваг з іншими державами. Все це буде сторіччями відбиватися на них: репутації немає, економіки немає, якості життя немає. Ми не можемо поважати людей, які можуть прийти війною», - сказав радник керівника ОПУ.

Як повідомлялося, президент рф путін 24 лютого оголосив війну Україні і розпочав масштабне вторгнення. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

США, Європейський Союз та інші країни застосували санкції проти росії як країни-агресора, міжнародна ізоляція якої посилюється з кожним днем.

Міжнародний кримінальний суд розпочав документування та розслідування військових злочинів росії в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-