НАТО продовжить підтримувати Україну й тиснути на путіна – Столтенберг

НАТО продовжить підтримувати Україну й тиснути на путіна – Столтенберг

Укрінформ
Союзники по НАТО продовжуватимуть надавати всебічну допомогу Україні у реалізації її права на самооборону та чинитимуть скоординований тиск на режим путіна, у тому числі за допомогою економічних санкцій, щоб примусити його відмовитися від агресії проти Україні та повернутися до дипломатії.

Про це сьогодні під час Дипломатичного форуму в Анталії (Туреччина) заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«НАТО продовжує та надає Україні дедалі більше підтримки - військової, гуманітарної та фінансової. З іншого боку, союзники запровадили безпрецедентні санкції на Росію. І все це уражає російську економіку. Тож така комбінація конкретної підтримки України та санкцій вчиняють великий тиск на президента путіна, збільшують ймовірність, що на певному етапі він вирішить сісти за стіл та долучитися до дипломатичних переговорів», - сказав Столтенберг.

Він зауважив, що згадані санкції мають свою ціну для усього світу, включаючи ті країни, які їх запроваджують проти росії. Але світ має реагувати, коли бачить, що росія порушує міжнародне право, продовжує брудне та безпідставне вторгнення в незалежну та суверенну Україну, що й підтвердило голосування в рамках Генасамблеї ООН, коли 140 держав світу потужно засудили такий акт агресії.

«Всі війни закінчуються за столом переговорів. Але залишається питання, як довго доведеться цього чекати. Ми хочемо прискорити процес, вчиняючи тиск на росію як застосуванням санкцій, так і продовженням допомоги Україні. Зрозуміло, що українці – на лінії фронту, вони нині сплачують набагато вищу ціну. Але союзники по НАТО, як і інші країни по усьому світу, допомагають їм, включаючи надання військової підтримки», - підкреслив генеральний секретар НАТО.

Він нагадав, що НАТО та окремі союзники по Альянсу надають Україні ефективну допомогу, починаючи з російської агресії 2014 року. За цей час вони провели тренування десятків тисяч українських військовослужбовців, більшість з яких зараз знаходяться на лінії фронту та ведуть боротьбу із російськими силами вторгнення.

«Очевидно, що, перш за все, мужність Збройних сил України, її народу та керівництва, змогло зупинити ворога та уповільнити російське вторгнення. Ця підтримка та обладнання, яке союзники по НАТО надавали Україні з 2014 року, довели свою велику важливість у підтримці цих зусиль», - додав Столтенберг.

Як повідомлялося, президент рф путін 24 лютого оголосив війну Україні і розпочав масштабне вторгнення. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

США, Європейський Союз та інші країни застосували санкції проти росії як країни-агресора, міжнародна ізоляція якої посилюється з кожним днем.

Міжнародний кримінальний суд розпочав документування та розслідування військових злочинів росії в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-