ЄС досяг єдності щодо України, але не пропонує прискореного членства - АР

ЄС досяг єдності щодо України, але не пропонує прискореного членства - АР

Укрінформ
Лідери Європейського Союзу, які зібралися у четвер у Франції, об’єдналися навколо підтримки України в її війні проти росії, а також визнали європейські прагнення Києва. 

Про це передає Укрінформ з посиланням на АР.

Після багатьох годин переговорів глави держав та урядів завершили перший день дискусій угодою з формулюванням, яке визнає «європейські устремління» України.

«Це можливість продемонструвати непохитну, тверду підтримку України - фінансово, матеріально, - сказав президент Ради ЄС Шарль Мішель. - Очевидно, що Україна є членом європейської родини, і ми хочемо підтримати всі зусилля щодо зміцнення та консолідації зв'язків з Україною».

Раніше Україна заявила про бажання отримати рішення на прискорений вступ, що має гарячу підтримку в країнах Східної Європи. Водночас офіційні особи ЄС наголошують, що цей процес може тривати роки, оскільки для прийняття нового члена до організації потрібна одностайність наявних членів.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що ЄС має надіслати «сильний сигнал» про підтримку України, але сумнівається у швидкому прийомі країни до Євросоюзу.

«Важливо показати, що для України двері в ЄС відчинені, що шлях відкритий, і що ми як сім'я демократичних країн хочемо цього, - сказав прем'єр-міністр Латвії Кріш'яніс Каріньш. - Це дуже, дуже важливо для українців зараз як вельми важливий сигнал».

Лідери також обговорили шляхи позбавлення ЄС енергетичної залежності від Росії та зміцнення його обороноздатності.

Обговорювалися також нові санкції проти росії та білорусі, зокрема щодо відключення всіх їхніх банків від системи платежів SWIFT, обмеження закупівлі російських енергоносіїв. Макрон заявив, що у Версалі обговорили темпи, з якими ЄС зможе «зменшити, а потім прибрати» свою залежність.

Як повідомлялося, у Версалі відбувся саміт лідерів ЄС, присвячений, зокрема, зміцненню європейської оборони та зниженню залежності від російських газу, нафти й вугілля. Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав головною темою саміту війну, розв'язану Росією проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-