Рішення надати Україні членство в ЄС може стати визначальною перемогою для Європи - Кулеба

Рішення надати Україні членство в ЄС може стати визначальною перемогою для Європи - Кулеба

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав лідерів країн Європейського Союзу дати зелене світло членству України в євроспільноті.

Про це він написав у своїй статті для Financial Times, передає Укрінформ.

«Те, що сьогодні українці боронять, – це не лише наша земля, а й цінності, які ми відстоюємо. Навіть захищаючи бачення Європи як цілісної, вільної та мирної, ми відкидаємо бачення її як поля битви ідеологій холодної війни, розділених на різні сфери впливу», - зауважив міністр.

Кулеба також звернув увагу, що за нинішні дії майбутні покоління судитимуть кожного політика, лідера і націю, ось чому потрібно шукати великі й історичні рішення.

«Україна, її Президент Володимир Зеленський та її народ вже зробили свій вибір на користь боротьби добра зі злом, якою б важкою, кривавою та страшною не була ця боротьба. Це те, за що ми виступаємо, і ми не відмовляємося від наших основних цінностей», - підкреслив глава МЗС.

Він зауважив, що зараз Україна подала заявку на швидке членство в ЄС, висловивши вдячність Європейському парламенту за підтримку кандидатури. Однак міністр констатував, що процес вступу України не є класичним, який зазвичай триває роками і зосереджується на технічних та економічних деталях.

“Але рішення надати Україні членство в ЄС може стати визначальною перемогою для Європи та всіх її націй, усіх її лідерів. Після того, як вони приймуть таке рішення, усі європейці будуть пишатися ним — пишатися тим, що стоять на правильному боці історії та роблять моральний вибір на віки», - підкреслив глава української дипломатії.

Кулеба звернувся і до скептиків членства України, які вважають, що це має відношення до Росії: «Насправді, путін зациклений на наших прагненнях до НАТО, а не на нашому вступі до ЄС. Думка про те, що надання Україні членства в блоці зараз погіршить ситуацію, є непереконливою. Я закликаю тих, хто дотримується такої точки зору, відмовитися від неї».

«Пропозиція надати Україні членство в ЄС стоїть перед нами, і я наполегливо закликаю своїх колег у європейських столицях дати їй зелене світло. Цей крок буде величезним вливанням надії українському народу. У ці темні часи ця надія потрібна нам як ніколи», - звернувся Кулеба.

Глава МЗС переконаний, що членство України зміцнить ЄС, зробить великий внесок у політичну, економічну, культурну та соціальну силу ЄС після закінчення цієї війни.

«Для ЄС буде питанням престижу, а також сили мати такого члена, як ми. Настав час приймати рішення. Ми зробили своє. Лідери ЄС, ваша черга творити історію», - наголосив міністр.

Як повідомляв Укрінформ, 28 лютого Президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі.

Президент Євроради Шарль Мішель 7 березня заявив, що заявка України на вступ до ЄС обговорюватиметься найближчими днями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-