НАТО несе відповідальність, щоб вторгнення рф не вийшло за межі України - Столтенберг

НАТО несе відповідальність, щоб вторгнення рф не вийшло за межі України - Столтенберг

Укрінформ
Союзники по НАТО усвідомлюють небезпеку, спричинену агресією Росії проти України, продовжуватимуть надавати Україні військову, фінансову й гуманітарну допомогу, але мають забезпечити, щоб ця війна не вийшла за межі України та не перекинулася на решту Європи.

Про це на конференції з безпеки й оборони в Оттаві сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«НАТО несе відповідальність за те, щоб цей конфлікт не набув ескалації та не вийшов за межі України. Тому що це може бути навіть ще більш небезпечним, руйнівним та смертельним для України та для всіх нас», - наголосив керівник Альянсу.

Він зауважив, що у вимірі безпеки світ переживає темні часи. Росія зруйнувала мир у Європі. Президент путін приніс жорстоку та брудну війну проти мирної суверенної України лише за те, що вона посміла обрати власний шлях демократії та свободи. Це війна президента путіна, яка спрямована не лише проти міжнародних законів, а й має на меті руйнування усього міжнародного порядку, основаного на правилах, що забезпечують безпеку й мир.

«Наше послання до президента путіна чітке - зупиніть цю війну, виведіть свої війська та вдайтеся до дипломатії. Я хотів би визнати лідерство Президента Зеленського та виключну мужність українського народу та Збройних сил України, з яким вони захищають власну землю. Ми із жахом бачимо зростання кількості цивільних жертв, безглузде знищення міст та інфраструктури, масивну гуманітарну кризу. Це розбиває всім нам серце, включаючи Канаду, де є велика українська спільнота», - підкреслив генеральний секретар НАТО.

Він зауважив, що у відповідь на цю російську агресію союзники по НАТО надають більше військової, гуманітарної та фінансової допомоги для України, щоб допомогти їй скористатися своїм фундаментальним правом на самооборону, як це визначено в Хартії ООН. Водночас союзники підвищують ціну цієї війни для росії, вживають заходи проти компаній, банків, енергетичного та приватного секторів, проти олігархів, близьких до путіна.

«Що б не трапилося протягом наступних місяців, чого б Москва не хотіла досягти шляхом насильства та агресії, вона зазнає невдачі. Вона вже зараз зазнає невдачі. Президент путін хотів бачити менше НАТО на російських кордонах, але отримав більше НАТО. Він хотів розділити Європу та Північну Америку, але ми стоїмо разом, більш об’єднані, ніж будь-коли. Він хотів взяти всі європейські держави у заручники від постачання російської нафти й газу, а натомість він підштовхнув країни до диверсифікації постачання, пришвидшення руху до поновлювального майбутнього», - зауважив Столтенберг.

Він підкреслив, що на російську агресію проти України союзники по НАТО відповіли значним посиленням своїх спроможностей із стримування та оборони. НАТО суттєво збільшило власну оборонну присутність на сході альянсу, куди направлені тисячі військовослужбовців, сотні літаків та кораблів. Альянс майже подвоїв свою присутність у цьому регіоні протягом минулих тижнів. За словами керівника НАТО, це є чітким сигналом, що союзники будуть захищати та обороняти «кожен дюйм» території Альянсу.

«Президент путін хотів придушити полум’я свободи й демократії в Україні. Якими б темними не були наступні дні та тижні, цей вогонь буде продовжувати горіти. Європа та Північна Америка допоможуть тримати цей вогонь живим. Ми стоїмо у солідарності з нашим партнером – Україною, і ми захистимо та оборонимо всіх союзників по НАТО», - сказав Столтенберг.

Як повідомлялося, міністри закордонних справ НАТО під час надзвичайної зустрічі 4 березня не дійшли згоди щодо запровадження безпольотної зони над Україною. З тих пір російська авіація продовжує цілеспрямовані атаки на цивільні об’єкти в Україні, включаючи інфраструктуру та житлові масиви. Сьогодні у Маріуполі російські нацисти завдали повітряного удару по пологовому будинку, що призвело до численних жертв серед жінок і дітей.

Президент рф путін 24 лютого 2022 року розпочав масштабне вторгнення в Україну, а також масовані бомбардування українських міст та селиш. Українські Збройні сили, підрозділи територіальної оброни відбивають напад ворога та завдають йому важких втрат. Російський агресор зустрічає запеклий спротив від усього українського суспільства.

Міжнародний кримінальний суд розпочав документування та розслідування військових злочинів росії в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-