Заяви росії про розробку біологічної зброї в Україні слід розглядати як провокацію - МЗС

Заяви росії про розробку біологічної зброї в Україні слід розглядати як провокацію - МЗС

Укрінформ
Публічні заяви росії про нібито розробку біологічної зброї в Україні слід розглядати як дезінформацію та провокацію.

Про це йдеться у коментарі Міністерства закордонних справ України, опублікованому у Фейбуці, передає Укрінформ.

Зазначається, що росія продовжує поширювати дезінформацію про зброю масового знищення в Україні.

«Після низки абсурдних заяв посадовців росії щодо нібито створення «брудної» ядерної бомби в нашій державі російська дезінформаційна машина переключилася на тему біологічної зброї», - наголосило міністерство.

У МЗС зауважили, що Міністерство охорони здоров’я України спростувало поширену російськими пропагандистськими ЗМІ інформацію про нібито «екстрену зачистку слідів військово-біологічної програми, що фінансується за кошти Міноборони США» та «знищення особливо небезпечних патогенів». МОЗ України також наголосило, що на території нашої держави немає американських лабораторій.

Усі лабораторні спроможності в Україні виконують єдину загальну функцію - індикацію та ідентифікацію збудників інфекційних хвороб, що мають значний епідемічний потенціал та/або міжнародне значення і підпадають під регуляцію згідно з міжнародними медико-санітарними правилами.

МОЗ також звернуло увагу на те, що в оприлюднених росією документах немає згадок про особливо небезпечні біопатогени, розробку яких російські пропагандистські ЗМІ приписують Україні.

МЗС підкреслило, що збройна агресія росії значно послабила національну систему біологічного захисту України. Зокрема, захопивши українські науково-дослідні заклади та практичні установи санітарно-епідеміологічного профілю на території тимчасово окупованого Криму, а також тимчасово окупованих територій в Донецькій та Луганській областях, росія свідомо ігнорує вимоги щодо надання інформації про стан та місцезнаходження патогенів, які зберігалися на цих об’єктах та використовувалися при створенні вакцин і в діагностичних цілях для населення України.

В умовах триваючого збройного вторгнення російських військ на українську територію уряд України докладає максимальних зусиль для забезпечення надійного захисту всіх лабораторій на підконтрольних територіях.

«У цьому контексті будь-які спроби росії захопити біологічні матеріали є вкрай небезпечними та можуть становити загрозу як для безпеки України, так і для безпеки всієї Європи. Публічні заяви росії про нібито розробку біологічної зброї в Україні слід розглядати як дезінформацію та провокацію», - зауважило МЗС.

МЗС також закликало міжнародну спільноту посилити тиск на росію, аби змусити її дотримуватись міжнародних зобов’язань, зокрема в рамках Конвенції про заборону біологічної зброї, та не створювати додаткових безпекових ризиків, пов’язаних з біологічними агентами.

Президент росії путін 24 лютого оголосив про початок масштабного вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.

Європейський Союз застосував потужний пакет санкцій проти росії як країни-агресора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-