Відсутність РФ на слуханнях у Гаазі не завадить суду перейти до обговорення - Кориневич

Відсутність РФ на слуханнях у Гаазі не завадить суду перейти до обговорення - Кориневич

Відео
Укрінформ
У Міжнародному суді ООН, що в нідерландській Гаазі, Україна просила запровадити тимчасові заходи і зобов’язати РФ зупинити свої військові дії на території нашої держави.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Гаазі.

“Ми сьогодні тут разом з командою просили Міжнародний суд ООН видати наказ про застосування тимчасових заходів, яким зобов’язати РФ зупинити свої військові дії на території України. І не вчиняти будь-яких дій, які шкодитимуть ситуації на території України, утриматися від порушень Конвенції про геноцид 1948 року та інших питань пов’язаних із захистом прав людини”, - сказав у коментарі журналістам після завершення засідання постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич, який очолив делегацію.

Він також припустив, що завтра слухання не відбудуться, оскільки завтра мала бути представлена позиція РФ, яка проігнорувала слухання.

“Але її відсутність ніяк не впливає. Суд вже може переходити до обговорення, обдумування, яким чином він буде видавати наказ про тимчасові заходи. І те, що РФ не з'явилася, ніяк не впливає”, - зазначив він.

Кориневич також наголосив, що Росія намагається виправдати свою агресію, перекручуючи реальність та звинувачуючи Україну в геноциді.

“РФ виправдовує свої дії проти України, зокрема, посиланням на нібито якийсь уявний, вдаваний, міфічний геноцид, який, цитую, “київський режим вчиняє проти людей на Донбасі”. Ми знаємо, що подібні твердження лунали з вуст представників РФ, зокрема, коли РФ приймала абсолютно протиправне, незаконне, нікчемне рішення про так зване визнання якихось об’єднань на території України 21 лютого цього року”, - підкреслив очільник делегації.

Як повідомляв Укрінформ, судові засідання в Гаазі були призначені на 7 і 8 березня 2022 року з 10:00 до 13:00 за місцевим часом.

Варто зазначити, що в даному випадку йдеться про слухання у справі щодо звинувачень у геноциді, відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду і покарання за нього.

На третій день російського вторгнення Україна направила позов проти Росії до Міжнародного суду ООН з вимогою притягнути агресора до відповідальності за спотворення поняття геноциду. Адже Росія задля виправдання свого нападу фактично намагається змінити реальність. Тож фактично суд має вирішити, чи був в Україні здійснений геноцид.

24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запровадили воєнний стан та оголосили загальну мобілізацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-