Китай заохочує Росію та Україну до прямих переговорів - глава МЗС

Китай заохочує Росію та Україну до прямих переговорів - глава МЗС

Укрінформ
У суботу, 5 березня, відбулася телефонна розмова члена Державної ради, міністра закордонних справ КНР Ван Ї з держсекретарем США Ентоні Блінкеном на його прохання.

Про це повідомляється на сайті китайського зовнішньополітичного відомства.

Зазначається, що Ван сказав, що «на даний момент в Україні склалася ситуація, яку китайська сторона не хотіла би бачити».

Він заявив, що українське питання є «заплутаним», пов’язаним не лише з основними нормами міжнародних відносин, а й з інтересами безпеки всіх сторін.

Китайський політик закликав Сполучені Штати, НАТО, Європейський Союз і Росію вести рівноправний діалог, «боротися з суперечностями і проблемами, накопиченими роками, звертати увагу на негативний вплив постійного розширення НАТО на схід на безпеку Росії та прагнути побудувати збалансоване, ефективне та стійке безпекове середовище».

«Необхідно зосередитися не лише на розв’язанні нинішньої кризи, а й на досягненні довготривалого миру та стабільності у регіоні», - заявив китайський міністр. Він зауважив, що КНР як постійний член Ради Безпеки ООН завжди будує свою позицію та політику «на основі суті справи». Китай вважає, що для вирішення «української кризи» необхідно діяти відповідно до цілей і принципів Статуту ООН: з одного боку поважати та захищати суверенітет і територіальну цілісність усіх країн, з іншого - наполягати на мирному вирішенні суперечок шляхом діалогу.

Ван Ї висловив сподівання, що бойові дії припиняться якнайшвидше, ситуація на місцях буде полегшена, безпека життя та майна мирних жителів буде ефективно гарантована, а масштабній гуманітарній кризі вдасться запобігти.

Глава МЗС Китаю ствердив, що «українську кризу» можна вирішити лише шляхом діалогу та переговорів. Китай, за його словами, підтримує всі зусилля, які допоможуть пом’якшити ситуацію та політично її вирішити, та виступає проти будь-яких дій, які не сприяють досягненню дипломатичного рішення, а «натомість розпалюють вогонь та загострюють ситуацію».

Китай продовжить виступати і робити все можливе для миру та заохочує Росію та Україну до прямих переговорів, заявив дипломат. Він визнав, що переговори можуть проходити не гладко, але підкреслив, що міжнародне співтовариство має продовжувати співпрацювати та підтримувати їх, поки не буде досягнуто результату та миру.

Як повідомляв Укрінформ, раніше під час усіх засідань у рамках ООН щодо війни в Україні Китай при голосуванні утримувався. При цьому в КНР не вживається слово "війна" щодо вторгнення РФ в Україну, а в соцмережах розганяються антиукраїнські настрої.

24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запровадили воєнний стан та оголосили загальну мобілізацію.

Україна офіційно направила позов проти Російської Федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-