Зеленський: Відмовою закрити над Україною небо НАТО дало «зелене світло» бомбардуванням

Зеленський: Відмовою закрити над Україною небо НАТО дало «зелене світло» бомбардуванням

Укрінформ
Відмовившись закрити над Україною небо, керівництво НАТО дало "зелене світло" подальшим бомбардуванням військами Російської Федерації території Української держави.

Про це Президент України Володимир Зеленський заявив під час звернення в п‘ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Так, Глава української держави з жалем констатував, що настав час "пом‘янути" гарантії та обіцянки безпеки, цінності, рішучість Альянсу. Він розповів, що 4 березня відбувся саміт НАТО.

"Слабкий саміт, розгублений саміт. Саміт, на якому видно, що не всі вважають боротьбу за свободу метою №1. Усі розвідки країн НАТО чудово знають плани ворога. Вони також підтвердили, що Росія хоче продовжувати наступ. Як можна? Дев‘ять днів ми бачимо жорстку війну. Руйнують наші міста, розстрілюють наших людей, наших дітей, житлові квартали, церкви, школи. Знищують все, що забезпечує нормальне людське життя і хочуть це продовжувати. Знаючи, що нові удари і жертви неминучі, НАТО свідомо ухвалило рішення не закривати небо над Україною", – зазначив Зеленський.

Він висловив думку, що країни НАТО самі створили наратив, начебто, закриття неба над Україною спровокує пряму агресію Росії проти їхніх країн. Президент України заявив, що це самогіпноз слабких та невпевнених внутрішньо, хоча вони і мають зброю, в рази сильнішу, ніж Україна. "Ви повинні були думати про людей, про людяність. А про що ви думали на тому засіданні?" – висловив обурення Зеленський.

Він наголосив, що всі люди, які загинуть від дня ухвалення такого рішення, загинуть також і через НАТО, через їхню слабкість, через їхню роз‘єднаність.

"Усе, на що спромігся Альянс на сьогодні, це провести через систему закупок 50 тонн дизпалива для України. Мабуть, для того, щоб ми могли спалити Будапештський меморандум, щоб краще горіло. Але він для нас уже згорів у вогні російський військ. Хіба такого НАТО ми хотіли? Хіба такий Альянс ви будували? Сьогодні керівництво Альянсу дало зелене світло для подальшого бомбардування українських міст та сіл, відмовившись зробити безполітну зону. Ви могли закрити небо, але… Я не знаю, кого ви можете захистити, чи здатні захистити ви свої країні – країни Альянсу. Від нас ви не зможете відкупитися літрами палива за літри нашої крові, пролитої за нашу спільну Європу, за нашу спільну свободу, за наше спільне майбутнє", – наголосив Глава Української держави.

Як повідомлялося, 4 березня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що НАТО не є стороною конфлікту в Україні і має піклуватися про те, щоб він не поширився на решту Європи та на країни Альянсу, тож альянс не створюватиме над Україною безполітну зону, що вимагає від нього використання бойових літаків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-