Кислиця в ООН: Зупинити російських убивць – обов'язок міжнародної спільноти

Кислиця в ООН: Зупинити російських убивць – обов'язок міжнародної спільноти

Укрінформ
Зупинити російських убивць та терористів шляхом закриття неба над Україною, надання Україні безпекової та гуманітарної допомоги, вигнання Росії з міжнародних інституцій – це спільний обов'язок міжнародної спільноти. 

Це заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця під час екстреного засіданні Ради Безпеки ООН у зв’язку з нападом військ РФ на Запорізьку АЕС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Зупинити російських убивць та терористів – це вже спільний обов'язок міжнародної спільноти. Зупинити шляхом закриття неба над Україною. Зупинити шляхом надання Україні безпекової та гуманітарної допомоги. Зупинити шляхом вигнання Росії з міжнародних інституцій, оскільки вона не заслуговує на те, щоб бути серед цивілізованих і відповідальних націй», - сказав Кислиця.

За його словами, кожен день дає нові докази того, що не лише Україна зазнає нападу Росії, а також Європа, весь світ, людство загалом і «зрештою майбутнє наступних поколінь».

Росія, зазначив постпред, розлючена, що її плани швидкого вторгнення в Україну провалилися, що український народ продовжує мужньо боротися за свою свободу, а весь світ виявив солідарність з Україною.

У відповідь Росія вдалася до воєнних злочинів і злочинів проти людяності й навіть не намагається їх приховувати, сказав він, назвавши РФ «терорашею».

Обстріл і захоплення Росією Запорізької АЕС в місті Енергодарі Кислиця назвав актом ядерного тероризму.

Він поінформував Радбез, що на сьогодні 1-й блок вимкнено. Пошкоджено його головну будівлю. 2-й і 3-й енергоблоки відімкнено від електромережі, проводиться охолодження атомних установок. 4-й блок працює з потужністю 690 МВт. 5-й і 6-й блоки охолоджуються.

Міжнародне співтовариство, підкреслив Кислиця, має адекватно реагувати на дії Російської Федерації, які можуть призвести до безпрецедентної ядерної катастрофи. Усі російські війська мають бути виведені з АЕС, наголосив він.

«У зв’язку з цим просимо розглянути питання захисту атомних електростанцій та іншої критичної інфраструктури в Україні. Невідкладна дискусія щодо встановлення заборони на всі польоти в повітряному просторі України має стати першочерговим завданням Ради Безпеки» , - звернувся він до Радбезу.

Кислиця нагадав, що у березні 2015 року Україна звернулася з проханням про розгортання на території України міжнародної операції з підтримки миру та безпеки під егідою ООН з урахуванням того, що російські збройні сили не можуть брати в них участь.

«Бездіяльність РБ, особливо через позицію Російської Федерації як сторони конфлікту, була б історичною відповідальністю Ради Безпеки та всієї ООН», - зазначив Кислиця, закликавши «діяти зараз, інакше може бути надто пізно не тільки для України, а й для всіх вас».

Як повідомляв Укрінформ, у ніч на п’ятницю в результаті обстрілів з важкої техніки російської армії виникла пожежа на Запорізькій АЕС. Зафіксовано влучання в перший енергоблок.

Президент США Джо Байден і Президент України Володимир Зеленський під час термінової розмови в ніч на п’ятницю обговорили ситуацію, пов’язану з обстрілами та захопленням Запорізької АЕС.

Зеленський заявив, що російських військових, які обстрілюють Запорізьку атомну електростанцію, потрібно зупинити негайно, інакше Європа загине від ядерної катастрофи.

Енергоатом оприлюднив звернення до світової спільноти з попередженням, що ці обстріли є «порушенням ядерної та радіаційної безпеки найбільшого в Європі ядерного об'єкта, що може призвести до важких і трагічних наслідків для усього світу».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-