Міжнародний суд ООН може зобовʼязати Росію припинити війну – Зеркаль

Міжнародний суд ООН може зобовʼязати Росію припинити війну – Зеркаль

Укрінформ
Міжнародний суд ООН може чітко зобовʼязати Росію припинити війну, як привід для розв’язання якої вона цинічно використала посилання на нібито геноцид.

Як передає Укрінформ, про це написала у Фейсбуці ексзаступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль.

Вона зазначила, що вторгнення Росії в Україну є актом агресії та грубим порушенням не тільки Статуту ООН, а й численних норм міжнародного права. За це РФ та її посадовці мають отримати покарання по повній – від кримінального до міжнародно-правового. За словами Зеркаль, особливо цинічним було посилання Росії на нібито геноцид як привід розв’язання війни.

«Міжнародний суд ООН… може чітко зобовʼязати Росію припинити війну, якщо та справді вірить в нібито геноцид. Доти, доки докази геноциду будуть зібрані. А ми знаємо, що всі заяви Росії були і лишаються голослівними», – зазначила ексзаступниця міністра закордонних справ.

Як зауважила Зеркаль, Росія може думати, що вимога Суду ООН – це папірець який можна проігнорувати, як вона вже робить з приписом про Меджліс.

«Але цього разу це буде остання крапля, що прорве греблю відповідальності. І не просто на папері», – переконана вона.

Ексзаступниця міністра закордонних справ зазначила, що віроломність дій РФ з точки зору міжнародного права є беззаперечною підставою для відшкодування у вигляді репарацій і контрибуцій за завдану шкоду не лише через руйнування інфраструктури, але і шкоди від того, що економіка вимушено не може працювати на добробут людей. Зеркаль додала, що саме Росія, її компанії і громадяни мають відшкодувати все – і всі руйнації в Україні, і економічні втрати компаній з усього світу, які постраждали від того, що Росію доводиться стримувати екстраординарними засобами,

«Чим більше активів РФ і російських компаній та громадян буде заморожено у світі, тим повніше будуть відшкодовані збитки. Хоча справа не у грошах, а у справедливості. За злочини треба відповідати», – наголосила Зеркаль.

Як повідомляв Укрінформ, Україна офіційно направила позов проти Російської Федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі з вимогою притягнути Росію до відповідальності за спотворення поняття геноциду для виправдання агресії. Президент Володимир Зеленський закликав суд негайно наказати РФ припинити воєнні дії та призначити слухання вже наступного тижня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-