Україна, Польща та Литва єдині в оцінках злочинів РФ – Зеленський

Україна, Польща та Литва єдині в оцінках злочинів РФ – Зеленський

Укрінформ
Особиста присутність президентів Польщі та Литви в Україні в ці складні часи є дуже важливим сигналом для українського народу.

Про це Президент України Володимир Зеленський заявив під час брифінгу за підсумками зустрічі із Президентом Литовської Республіки Гітанасом Наусєдою та Президентом Республіки Польща Анджеєм Дудою.

«Особиста присутність сьогодні в Києві справжніх міцних друзів України - Президента Польщі Анджея Дуди та Президента Литви Гітанаса Наусєди - це дуже важливо. Вони приїхали в Україну в дійсно непростий час, і ми це дуже сильно цінуємо. Польща і Литва партнери, які підтримують Україну і словом, і своїми справами. Ми цінуємо важливий внесок наших польських і литовських друзів у підвищення оборонних спроможностей нашої держави. Передані для наших сил безпеки і оборони захисні шоломи, боєприпаси, переносні зенітні ракетні комплекси «Стінгер» – це все є допомога наших друзів, яку українські військові потребують, і за це я особисто вдячний кожному з присутніх президентів», - наголосив Зеленський.

Читайте також: Зеленський, Наусєда та Дуда підписали спільну заяву

Він підкреслив важливість того, що литовські і польські дипломати залишаються працювати на своїх місцях. Це важливий сигнал підтримки українського суспільства, переконаний глава держави.

За його словами, Україна також цінує миттєву та чітку реакцію Варшави і Литви на рішення РФ визнати незалежність так званих "ЛНР" та "ДНР" і надати дозвіл на використання російських військ поза межами РФ.

Президент наголосив, що три країни єдині в оцінках цих злочинів з боку Росії.

«Це черговий акт агресії проти України, проти нашого суверенітету, проти нашої територіальної цілісності. Це легітимізація військово присутності РФ на тимчасово окупованому Донбасі, яка до цього 8 років ховалась за шевронами сепаратистів. Це односторонній вихід РФ з Мінськиєх домовленостей і підрив багаторічниї міжнародних зусиль з мирного врегулювання ситуації на українському Донбасі. Відповідь міжнародного співтовариства має бути рішучим, має бути невідкладним, жорсткою», - наголосив глава держави.

Президент також відзначив, що Україна вітає ухвалені напередодні санкції міжнародних партнерів на дії РФ.

Читайте також: Брифінг Зеленського з президентами Литви і Польщі

"Ми скоординували наші дії з протидії агресії Росії і деескалації конфлікту. Одне з важливих питань – забезпечення спеціальної моніторингової місії ОБСЄ із запобігання провокаціям та подальшій ймовірній ескалації. Ми дуже розраховуємо на підтримку польського головування в ОБСЄ по цьому питанню. І також дякуємо польському головуванню за оперативне скликання спеціального засідання постійної Ради ОБСЄ. Сьогодні ми приділили особливу увагу реалізації європейських, євроатлантичних прагнень України", – сказав Зеленський.

Він подякував Польщі та Литві за те, що ті – одні з перших, хто визначив європейську перспективу України та ухвалив двосторонні декларації з Україною.

"Саме конкретні кроки з боку ЄС, які демонстрували рух України до повноправного членства, могли б суттєво підтримати України в нинішніх складних умовах", – додав Зеленський.

Також він зазначив, що три сторони обговорили подальші спільні кроки у форматі взаємодії Люблінського трикутника, Бухарестської дев'ятки та у інших форматах. За словами глави держави, зустріч підтвердила, що Литва і Польща стоять пліч-о-пліч з Україною.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок та середу в Україні з робочими візитами перебувають президенти Литви і Польщі.

21 лютого президент Росії Володимир Путін підписав укази про визнання двох самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей України. Угоди між цими квазіреспубліками і Росією передбачають надання їм військової допомоги. Росія, таким чином, відкрито визнала свою військову присутність на території ОРДЛО.

Лідери країн ЄС, США, Канади та більшості демократичних країн світу засудили такі дії Кремля, які є прямим порушенням міжнародного права та власних міжнародних зобов’язань Російської Федерації.

Рада федерації 22 лютого одностайно дозволила Путіну застосовувати російську армію за кордоном.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-