Зеленський, Наусєда та Дуда підписали спільну заяву

Зеленський, Наусєда та Дуда підписали спільну заяву

Відео
Укрінформ
Президенти України Володимир Зеленський, Литовської Республіки Гітанас Наусєда та Республіки Польща Анджей Дуда підписали спільну заяву.

Церемонія підписання відбулася в Маріїнському палаці перед початком пресконференції лідерів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми, президенти України, Литовської Республіки і Республіки Польща – держав Люблінського трикутника, зустрівшись у Києві 23 лютого 2022 року, у найрішучіший спосіб засуджуємо рішення Російської Федерації визнати квазіутворення на тимчасово окупованих територіях України – так звані «Луганську народну республіку» та «Донецьку народну республіку». Цей неспровокований агресивний крок Росії є черговим грубим порушенням основоположних норм і принципів міжнародного права, серед іншого Статуту ООН, а також гарантій безпеки, наданих Україні Будапештським меморандумом 1994 року. Росія свідомо і в односторонньому порядку вийшла з Мінських домовленостей і відтак несе повну відповідальність за подальше погіршення безпекової ситуації на місцях", - йдеться у заяві, оприлюдненій на сайті Офісу Президента.

У заяві зазначається, що країни підтверджують рішучу відданість суверенітету, незалежності й територіальній цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах, включно з її територіальними водами, а рішення Російської Федерації визнати так звані «ЛНР» і «ДНР» не матиме правових наслідків.

Також країни закликають міжнародну спільноту вжити рішучих і далекосяжних кроків у відповідь на цей ще один акт агресії, здійснений Росією проти суверенітету й територіальної цілісності України. Така відповідь, як зазначається, має включати швидке запровадження потужного пакету санкцій проти Російської Федерації, включно із заходами, спрямованими на «Північний потік – 2».

Росію ж закликають до деескалації та відведення її збройних сил, розташованих на кордонах України і тимчасово окупованих територіях, а також утриматися від вжиття будь-яких подальших військових дій.

"Президенти Литовської Республіки й Республіки Польща стоять на боці України, повністю схвалюють і підтримують її зусилля з вирішення російсько-українського конфлікту дипломатичним і мирним способом. Україна заслуговує на нашу найпотужнішу підтримку своїх європейських і євроатлантичних прагнень, що відповідає волевиявленню та вибору українського народу", - йдеться у документі.

Читайте також: Зеленський хоче, щоб Росія дала Україні чіткі гарантії безпеки

Зокрема, Литва і Польща підтверджують свою підтримку європейської перспективи України згідно з відповідними спільними деклараціями від 18 березня і 3 травня 2021 року.

"Ми підкреслюємо, що, враховуючи прогрес в імплементації Угоди про асоціацію і внутрішніх реформ, а також нинішні безпекові виклики, Україна заслуговує на статус кандидата на членство в ЄС, і Литовська Республіка та Республіка Польща підтримуватимуть Україну в досягненні цієї мети", - говориться у спільній заяві.

Як повідомлялося, у середу в Україні з робочими візитами перебувають президенти Литви і Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-