Україна вчетверте скликає консультації гарантів Будапештського меморандуму

Україна вчетверте скликає консультації гарантів Будапештського меморандуму

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський ініціює проведення консультацій у рамках Будапештського меморандуму. 

Про це він заявив на Мюнхенській безпековій конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"З 2014 року Україна тричі намагалася скликати консультації держав-гарантів Будапештського меморандуму. Тричі безуспішно. Сьогодні Україна зробить це вчетверте. Я, як Президент, уперше. Але і Україна, і я - робимо це востаннє. Я ініціюю проведення консультацій у рамках Будапештського меморандуму", - сказав Зеленський.

За його словами, скликати консультації доручено міністру закордонних справ. "Якщо вони знову не відбудуться, або за їх результатами не буде конкретних рішень щодо гарантування безпеки нашої держави, Україна матиме повне право вважати, що Будапештський меморандум не працює, і всі пакетні рішення 1994 року були поставлені під сумнів", - наголосив він.

Читайте також: Виступ Зеленського на Мюнхенській безпековій конференції

Будапештський меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї — міжнародна угода, укладена 5 грудня 1994 року між Україною, Росією, Великою Британією та США про гарантії Україні у зв'язку з набуттям нею неядерного статусу. Того ж дня Україна приєдналась до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Одночасно були підписані аналогічні меморандуми щодо гарантій безпеки Білорусі та Казахстану. Ці дві країни приєднались до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї дещо раніше.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-