Робоча група вже напрацювала механізм онлайн-голосування у Раді – Стефанчук

Робоча група вже напрацювала механізм онлайн-голосування у Раді – Стефанчук

Укрінформ
Робоча група вже напрацювала механізм запровадження системи онлайн-голосування в парламенті і буде вносити її на розгляд Верховної Ради.

Про це заявив голова ВР Руслан Стефанчук на брифінгу в парламенті, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Остання пропозиція, яка напрацьована робочою групою, це так зване гібридне голосування, коли голосують в залі, а онлайн долучаються не ті депутати, як інколи говорять – «десь за межами», а депутати, які мають чіткий і зрозумілий тест ПЛР, що в них є хвороба, вони долучаються через онлайн-голосування. І під час голосування в залі вони голосують шляхом підняття відповідної карточки зеленого, червоного чи жовтого кольору. Після цього загальний результат голосування сумується. Тобто результат в залі зафіксований, і ті депутати, тільки ті, які хворіють на COVID-19, мають право брати участь в так званому додатковому, міксованому голосуванні. Всі інші, які не пов’язані з коронавірусом, мають відпустки і так далі, в такий режим заходити не можуть, тому що ми повинні забезпечити, ще раз кажу, в такий складний період, керованість Верховної Ради України. І ця пропозиція, наскільки я знаю, вже розроблена і буде вноситися. Я буду сподіватися на підтримку наших колег з парламенту», - сказав Стефанчук.

На його думку, такий механізм дуже правильний і дуже структурований, який дає можливість перебувати депутатам в залі, голосувати, а тільки тим, хто має підтверджений сертифікат з позитивним тестом, - долучитися до цього голосування шляхом відеозв’язку з забезпеченням голосування і виявлення його волі за те чи інше питання.

Читайте також: Зміни до Конституції України в частині вступу в НАТО не обговорюються - Стефанчук

«Якщо ніхто не буде проти, то такий механізм вже може запрацювати ближчим часом. Для цього тільки треба ставити два монітори і програмне забезпечення для того, щоб депутати, які знаходяться на ковіді, могли долучитися на голосування. Цю процедуру ми теж не можемо заводити просто так. Для її підтвердження ми ввели такий «запобіжничок», треба набрати 150 народних депутатів в залі, які погодяться перейти до цієї гібридної процедури», - розповів спікер парламенту.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2021 року Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що запровадження системи онлайн-голосування в парламенті необхідне для того, щоб мати запобіжник у разі виникнення непередбачуваної ситуації. Зокрема йдеться про загострення ситуації з COVID-19 або можливої збройної агресії, у зв'язку з якими народні депутати не зможуть зібратися у ВР для ухвалення рішень.

На початку лютого 2022 року перший заступник Голови ВР Олександр Корнієнко повідомив, що текст законопроєкту, який передбачає онлайн-голосування народних депутатів під час пленарних засідань Верховної Ради, уже напрацьований.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-