Шольц обіцяє Києву допомогу та санкції Москві

Шольц обіцяє Києву допомогу та санкції Москві

Укрінформ
Канцер ФРН Олаф Шольц перед візитами до Києва та Москви вкотре попередив Володимира Путіна про неминучі та негайні санкції.

Про це він заявив напередодні візиту до Києва 14 та до Москви 15 лютого, передає кореспондент Укрінформу.

«Військова агресія проти України, яка ставить під загрозу її територіальну цілісність і суверенітет, призведе до жорстких реакцій і санкцій, які ми ретельно підготували і які ми можемо запровадити негайно разом з нашими союзниками в Європі та НАТО», – сказав Шольц журналістам на полях церемонії виборів федерального президента в неділю.

Водночас він підкреслив, що обидва його візити мають на меті забезпечити мир перед лицем дуже серйозної загрози».

Під час візиту до Києва та переговорів з Президентом України Володимиром Зеленським Шольц, як стало відомо з поінформованих джерел в уряді ФРН, може оголосити про пакет економічної підтримки, зокрема, з підтримки національної валюти, гривні, яка страждає внаслідок нестабільності.

Що стосується надання оборонних озброєнь та військових матеріалів, то в відомстві канцлера «не очікують», що під час візиту німецька сторона візьме на себе якісь зобов’язання, але додають, що наразі розглядаються деякі позиції зі списку, який Україна передала ФРН. «Перевірка прохання Києва триває; є політичне питання, але також суто логістичні питання», - зауважило джерело.

Читайте також: Україна хотіла б отримати від Німеччини фінансову підтримку вступу до ЄС — посол Мельник

Шольц неодноразово повторював останнім часом, що з 2014 року Німеччина надала Україні 1,83 млрд євро допомоги та є найбільшим двостороннім донором Києва. Укрінформ зробив запит до уряду з проханням розписати конкретніше, з чого складається ця цифра. «Німеччина бере дуже конкретну участь у багатьох сферах - чи то у двосторонньому співробітництві в галузі розвитку, у контексті гуманітарної допомоги - таких як розмінування та утилізація залишків вибухонебезпечних предметів, - але також у дуже конкретній підтримці, наприклад, у боротьбі з пандемією, включаючи постачання вакцин», - пояснили в уряді. У двосторонньому співробітництві в галузі розвитку Німеччина підтримує політичну та економічну трансформацію України та виділила 771 мільйон євро з 2014 року (у 2021 році були оголошені додаткові зобов’язання на суму 96,5 мільйона євро). Крім США, Німеччина є найбільшим двостороннім донором гуманітарної допомоги (зокрема, в розмінуванні та утилізації - близько 163,1 млн євро з 2014 року, близько 23,6 млн євро у 2021 році). Німеччина також підтримує Україну в боротьбі з пандемією COVID-19, на загальну суму близько 63 мільйонів євро.

У Міністерстві економічного співробітництва та розвитку уточнили деякі моменти. Зокрема, що це відомство з 2014 року постійно розширює співпрацю і надало Україні майже 700 мільйонів євро, а також ще 168 мільйонів євро на відновлення та допомогу внутрішньо переміщеним внаслідок конфлікту; наприкінці 2021 року міністерство досягло домовленості з Урядом України про подальшу співпрацю, було узгоджено виділення 96,5 млн євро на стабілізацію сходу України, імплементацію Угоди про асоціацію з ЄС, енергоефективність, належне врядування та професійне навчання тощо. Допомога охоплює також підвищення енергоефективності та реформу управління. Згадали також незв’язаний кредит у розмірі 500 млн євро.

У понеділок увечері Шольц повернеться до Берліна, а у вівторок відбуде з візитом до Москви, де проведе зустріч з президентом Росії Володимиром Путіним. Джерела в уряді ФРН наголошують, що канцлер планує чітко дати розуміти російському керівнику, що будь-яка подальша агресія проти України матиме важкі наслідки, і що не слід недооцінювати єдність між Європейським Союзом, США та Великою Британією. «Маневри на кордоні - само по собі екстремально загрозлива ситуація…Останнім часом наші побоювання ще зросли, отже саме тому потрібні усі наявні інструменти», - зазначили у відомстві.

У Берліні не розраховують на прориви в ході московського візиту, але сподіваються на їх продовження.

Читайте також: МЗС Франції, ФРН та Канади узгодили позиції напередодні візитів Шольца до Києва і Москви

Нагадаємо, Шольц і Зеленський уже зустрічалися особисто, з Путіним це буде перша зустріч після низки телефонних дзвінків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-