Слухання в ЄСПЛ у справі про практику політичних вбивств РФ цьогоріч малоймовірні - Малюська

Слухання в ЄСПЛ у справі про практику політичних вбивств РФ цьогоріч малоймовірні - Малюська

Укрінформ
Міністр юстиції України Денис Малюська вважає дуже малоймовірним проведення слухань у ЄСПЛ у справі щодо практики політичних убивств РФ цьогоріч.

Про це він заявив у інтерв’ю “Інтерфакс-Україна”, передає Укрінформ.

“Дуже малоймовірно. Справи по Криму та Донбас – це 2014 рік, і зараз тільки мова про прийнятність, і ще рішення немає. Але вбивства – це трохи простіше, тому можливо це не займе п‘ять років. Важко спрогнозувати”, - уточнив очільник Мін’юсту.

Говорячи про справу щодо практики політичних убивств РФ, він заявив, що ця справа важлива, цікава та гучна, “тому що ми доводимо, що РФ систематично практикує і толерує політичні вбивства”.

“Мова іде як про українців, так і про чеченців і росіян. З росіянами найгучніша історія – це з Навальним, і він фігурує в нашій заяві. Але ми тільки минулого року подали звернення”, - поінформував міністр.

Читайте також: Справа «Скіфського золота»: Малюська сподівається на позитивні результати під час касації

Відповідаючи на питання щодо засідання Європейського суду з прав людини щодо прийнятності спільної міждержавної справи “Україна та Нідерланди проти Росії”, він уточнив, що це було дуже цікаве і складне засідання.

“Одразу зрозуміли, що судді не визначились. У них ще немає готової правової позиції по справі. Вона набагато складніша, ніж кримська. Тому що в Криму було очевидно, хто захопив, коли і як. А тут і по часу є проблематика (в різний проміжок часу були окуповані території), і по територіях (їх статус змінювався), і плюс росіяни активно використовують прецедент у справі "Грузія проти Росії", за яким якщо іде військовий конфлікт, складно зрозуміти, хто ж порушує права людини і хто відповідальний, а тому в умовах бойових дій мова не може йти про ефективний контроль, а ми якраз доводимо ефективний контроль на Донбасі”, - уточнив Малюська.

За його словами, “цей прецедент у грузинській справі теж істотно ускладнює роботу у нашій справі, хоча ситуації у Грузії та в Україні істотно відрізняються, і ми розраховуємо, що ЄСПЛ це визнає”.

Читайте також: Вирок окупантів стосовно Іслямова оскаржили у касації, щоб звернутися до ЄСПЛ

Також він зазначив, що по так званій “кримській справі” “ми надаємо письмові пояснення на питання суддів у лютому”.

“А так, в принципі, в російських справах будемо очікувати рішення про прийнятність. Воно ключове, що у "кримській" справі, що по Донбасу: в межах юрисдикції встановлюється, що Росія з такої-то дати має ефективний контроль і відповідальність за те, що відбувалось на тій території. Відповідно це відкриває шлях для індивідуальних справ проти РФ за завдані збитки”, - зазначив Малюська.

Читайте також: Янукович проситься виступити онлайн у Верховному Суді — касацію перенесли

Він уточнив, що “те, що ми через 5-7 років доведемо, що були порушення права на власність, тортури, то це матиме не настільки важливе значення”. Він наголосив, що ключове – це доведення ефективного контролю.

Він уточнив, що стосовно моряків є дві справи.

“Одна міждержавна в Гаазі, її веде МЗС. І одна в ЄСПЛ – це наша справа, але вона не є якоюсь значною чи цікавою, адже головною метою цієї заяви в ЄСПЛ було отримання забезпечення, яке б полегшило повернення наших моряків. Оскільки моряки повернулись, актуальності цієї справи у ЄСПЛ практично немає”, - поінформував очільник Міністерства юстиції України.

Читайте також: Справа «Скіфського золота»: Малюська сподівається на позитивні результати під час касації

Як повідомлялося, 23 лютого 2021 року Україна подала нову міждержавну заяву проти РФ щодо організації нею низки резонансних замахів та замовних вбивств, як на території нашої країни, так і на території держав-членів Ради Європи.

25 лютого 2021 року тодішній заступник міністра юстиції Іван Ліщина заявив, що в останній заяві України проти РФ фігурує близько 20 епізодів, зокрема, у ній є також епізод щодо російського опозиціонера Олексія Навального.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-