Діяльність ОБСЄ в Україні: Кулеба назвав п'ять позицій, на яких наполягає Київ

Діяльність ОБСЄ в Україні: Кулеба назвав п'ять позицій, на яких наполягає Київ

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час зустрічі з чинним головою ОБСЄ, главою МЗС Польщі Збігнєвим Рау зафіксував п'ять позицій, на яких наполягає Україна стосовно діяльності організації в нашій державі та стосовно ставлення до російської агресії.

Про це він заявив під час онлайн-брифінгу, передає кореспондент Укрінформу.

«Перша, я наголосив, що Україна зацікавлена в тому, щоб СММ був наданий повний доступ до окупованих територій України. Друге, нам, я маю на увазі насамперед ОБСЄ і Україні як учасниці ОБСЄ, дуже важливо докласти всіх зусиль, щоб СММ отримала можливість поновити спостереження за допомогою безпілотних літальних апаратів дальнього радіусу дії, спостереження за ситуацією на тимчасово окупованих територіях», - поінформував Кулеба.

Він підкреслив, що якщо Росія дійсно не прагне ескалації і дійсно нічого не готує, то вона має на це погодитися.

Третій пункт полягає у збільшенні кількості передових патрульних баз ОБСЄ на тимчасово окупованих територіях . Патрульні бази мають прилягати безпосередньо до неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону.

«Це принципова наша позиція. І міжнародне співтовариство, всі держави-учасниці ОБСЄ повинні володіти об’єктивною інформацією про те, що відбувається вздовж неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону і які там можуть відбуватися, зокрема, переміщення військових, озброєння, вантажів та іншого», - зауважив глава української дипломатії.

Читайте також: Блокування Росією морів буде темою перемовин генсека НАТО в Румунії – Кулеба

Четвертий пункт полягає в тому, що настав час СММ підготувати тематичну доповідь, комплексну оцінку і вироблення кроків протидії щодо паспортизації Росією українців, які проживають на тимчасово окупованих територіях. На думку Кулеби, міжнародна реакція на цю проблему є недостатньою, і вже зараз чутно риторику з Росії про те, що вони захищають російських громадян на сході України.

«П’ятий пункт. Ніколи, ніколи ми не повинні забувати про те, що мандат СММ ОБСЄ поширюється на всю територію України, а значить вони не повинні втрачати з радару питання Криму, і тому я наголосив, що ми хочемо побачити більш активну роботу СММ на кримському напрямі», - наголосив міністр.

Читайте також: Кулеба – про «Норманді»: Україна витримала всі позиції й не перетнула жодних червоних ліній

Як повідомлялося, на зустрічі в Києві 10 лютого Дмитро Кулеба обговорив зі Збігнєвом Рау зусилля задля деескалації безпекової ситуації біля кордону України та на тимчасово окупованих територіях, активізацію політико-дипломатичного врегулювання російсько-українського збройного конфлікту та спонукання РФ до виконання її зобов’язань у межах мирного врегулювання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-