Глава МЗС Чехії: Ми не хочемо, щоб в Україні повторились події Чехословаччини

Глава МЗС Чехії: Ми не хочемо, щоб в Україні повторились події Чехословаччини

Укрінформ
Чехи добре пам’ятають, як Москва за допомогою сателітів спробувала придушити дух свободи наприкінці 1960-х років, і намагатимуться не дозволити повторення історії.

Про це заявив міністр закордонних справ Чеської Республіки Ян Ліпавський на брифінгу за результатами візиту голів МЗС ЧР, Словаччини та Австрії в Луганську область 7 лютого, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Ліпавський підкреслив: «Україна повинна мати право обирати, чи хоче вона належати Заходу, бути ближчою до ЄС і НАТО». Він згадав приклад Чехословаччини, коли у 1968 році солдати організації Варшавського договору вторглися в країну, «тому що політика Праги була іншою, ніж хотіла Москва». «Ми не хочемо бачити цього в Україні, ми не можемо дозволити повторення такого», - заявив чеський дипломат. Він обіцяв повну солідарність і підтримку Києву. Ліпавський також додав, що у Чехії сподіваються на краще, на вирішення кризи дипломатичними засобами, «але готуються до гіршого».

За його словами, три міністри прибули в Україну, щоб засвідчити підтримку, і на контактну лінію - щоб побачити на власні очі та оцінити ситуацію. Вони також привезли гуманітарну допомогу.

Читайте також: Чехія надасть Україні чотири тисячі 152-мм снарядів

Зокрема, з чеського боку літаком з міністрами доставлено 500 перев'язувальних пакетів, закуплених чеським МЗС та укомплектованих Червоним Хрестом ЧР. До пакета, готового до використання в польових умовах, входять стерильні компреси, засоби дезінфекції, шини для фіксації переломів, джгути для зупинення кровотечі, гумові рукавички тощо. «Вони допоможуть рятувати життя», - сказав Ліпавський.

Він також згадав, що починаючи з 2014 року Чехія надає Україні гуманітарну допомогу та підтримує її «суттєвими фінансовими засобами», сприяє розвитку країни. (За даними МЗС ЧР, лише торік на це було виділено 74 млн крон - понад 3 млн євро). Як повідомлялось, Чехія також надає Україні 4 тисячі одиниць артилерійських снарядів у сумі близько 37 млн крон (близько 1 450 000 євро).

Представник Словаччини Іван Корчок зі свого боку зазначив, що його країна хоче бачити свого сусіда мирним і процвітаючим. «Ми налаштовані стати на бік України», - запевнив він. Корчак також зауважив, що Словаччина допомагає на місці медичними матеріалами, а також медичними автомобілями тощо.

У програмі дводенного візиту Яна Ліпавський в Україні – зустріч із Президентом Володимиром Зеленським, головою МЗС Дмитром Кулебою, прем'єр-міністром Денисом Шмигалем та Головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком.

Три глави зовнішньополітичних відомств відвідали Харків та лінію зіткнення із самопроголошеною «ЛНР».

Фото: ДПСУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-