У парламенті Нідерландів більшість виступила за надання підтримки Україні

У парламенті Нідерландів більшість виступила за надання підтримки Україні

Укрінформ
Більшість у парламенті Нідерландів виступала за надання підтримки Україні через загрозу російського вторгнення.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

«Ми нехтуємо найголовнішим: чорні грошові потоки треба зупинити. Росіяни мають величезні активи, як у своїй країні, так і за її межами. Ми даємо відсіч їм найкраще, коли б’ємо по їхніх гаманцях», - сказав депутат нижньої палати парламенту Нідерландів Сьерд Вімер Сьордсма від партії D66 під час свого виступу.

За його словами, Путін хоче повернутися до часів Радянського Союзу, і зупинити його можуть лише великі та важкі санкції.

Водночас депутат від партії прем’єр-міністра Марка Рютте VVD (Народна партія за свободу і демократію) Рубен Брекельманс зазначив, що Нідерланди мають бути готовими до «найгіршого» та надати України оборонну зброю на тлі агресії з боку РФ.

«Коли країна стоїть перед такою загрозою, добре переконатися, що вона зможе захистити себе», - сказав він.

У PvdA (Трудова партія) Росію називають агресором і закликають запровадити суворі санкції.

Натомість Ультраправа Партія свободи (PVV) на чолі з Гіртом Вілдерсом закликає налагодити зв’язки з Росією та думати лише про потреби власної країни.

А за словами депутата Джаспера ван Дейка від Соціалістичної партії SP, між «оборонною» та «наступальною» зброєю немає різниці. Тож ця політична сила виступає за ненадання підтримки Україні.

У Гаазі палата представників обговорювала ситуацію в Україні з міністром закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра та міністеркою оборони Кайсою Оллонгрен.

Міністр закордонних справ Нідерландів наголосив, що Нідерланди дуже стурбовані великою кількістю військ на кордонах України.

«Ми повинні вказати, які будуть наслідки. Йдеться про цілісність іншої країни… Те, що сталося в Криму та на сході України, було незаконним. І тепер ми повинні переконатися, що таке більше не повториться», - підкреслив Хукстра.

Міністерка оборони Оллонгрен під час свого виступу наголосила, що «найважливішою зброєю з усіх є наша єдність в ЄС».

Також вона підкреслила, що Нідерланди є частиною команди, яка може запропонувати допомогу. І у разі, якщо буде вирішено надати Україні військову допомогу, не можна виключати, що нідерландським солдатам доведеться їздити в Україну, бо певні типи військових товарів вимагатимуть певної підготовки. При цьому міністерка оборони наголосила, що «про введення в Україну військових не йдеться».

Дебати щодо ситуації в Україні у парламенті Нідерландів почалися 3 лютого 2022 року, о 17:00 за місцевим часом і тривали аж до 00:35.

Читайте також: У партнерстві України й Нідерландів з'явилися нові сторінки успіху - Зеленський

Як повідомляв Укрінформ, прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте та міністр закордонних справ Вопке Хукстра були в Україні з дводенним візитом з огляду на загрозу військового вторгнення Росії в Україну.

1 лютого відбулася зустріч в офісі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Президент України Володимир Зеленський у середу, 2 лютого, провів зустріч із Прем’єр-міністром Королівства Нідерланди Марком Рютте.

Зокрема прем'єр-міністр Нідерландів заявив, що подальша агресія Росії проти України матиме серйозні наслідки.

Він також наголосив, що єдиним рішенням щодо деескалації на сході України є дипломатія та діалог.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-