Україна не має бути результатом домовленостей США та Росії - Зеленський

Україна не має бути результатом домовленостей США та Росії - Зеленський

Укрінформ
Україна не має бути результатом домовленостей США та Росії.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час зустрічі з представниками іноземних ЗМІ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Я не хотів би, щоб Україна була результатом домовленостей президента Байдена і президента Путіна. І президент Байден неодноразово мене запевнив і вчора (коли відбулася розмова між президентами України та США — ред.) також, що нічого за спиною України не буде вирішуватися про долю, про сучасне і майбутнє нашої держави. Це дуже поважна позиція, і я вірю, що так воно і є”, - сказав Зеленський.

Президент відзначив, що Україна прагне повернути тимчасово окуповані території, і він, як глава держави, має пропонувати формати, різні майданчики для обговорення нагальних питань. Таким, на думку президента Зеленського, може стати перемовний майданчик у форматі США - Україна - Росія.

Читайте також: Зеленський: Ми готуємося до високих імовірних загроз з боку РФ

“Тож, що може зробити президент Байден? Я не знаю, чи він це може. Хотів би (вірити — ред.) що він це зможе — це, щоб у нас був перемовний майданчик в форматі США - Росія - Україна. Принаймні це був би паралельний процес...Я не кажу, що Нормандський формат повинен бути пріоритетніший, але ми повинні стукати у всі двері, говорити, знаходити спільні речі, починати діалог”, - сказав Зеленський.

Водночас, як зауважив Володимир Зеленський, викликають питання меседжі, які зараз транслює Російська Федерація про те, що вона не збирається нападати на Україну.

Читайте також: Зеленський: У нас немає непорозуміння з Байденом

“Навіщо така кількість військових, навіщо проводити так часто навчання? Які навчання? Навіщо саме тут, на цій території, на цих кордонах. Ви ж розумієте, що це ризик, це дійсно небезпечно... Велике накопичення військ — великі ризики. Навіть, якщо ти не збираєшся (нападати — ред.), для чого ти це робиш? Залякувати? Що це за мазохізм, в чому задоволення? Що хтось боїться? Ми не боїмося”, - сказав Зеленський.

Він додав, що пропозиції Росії провести зустріч у Москві, Санкт-Петербурзі чи в Сочі і при цьому не обговорювати питання Донбасу, не витримують критики.

“Навіщо запрошувати людину в такому форматі, щоб людина в такому форматі не погодилася? Як я можу не говорити про Донбас? Весь світ говорить про Донбас, а мені, Президенту України, все одно, що відбувається на наших кордонах чи на лінії розмежування? Для чого мені це пропонують?” - наголосив Президент.

Читайте також: Зеленський: Санкції проти Росії потрібні до ймовірного нападу на Україну, а не після

Як повідомляв Укрінформ, 27 січня відбулася телефонна розмова президентів України та США Володимира Зеленського і Джозефа Байдена. Це була друга розмова лідерів у 2022 році та третя за останні два місяці.

26 січня у Парижі відбулася зустріч політичних радників лідерів Нормандського формату. Вона тривала майже 8 годин — втричі більше, ніж планувалося. За її результатами представник України — голова Офісу Президента Андрій Єрмак анонсував нову зустріч радників "нормандської четвірки" за два тижні у Берліні.

Як повідомлялося, 28 січня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, заявив, що президенти України та Росії можуть зустрітися в Москві або в Сочі чи в Санкт-Петербурзі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-