Перехресного допиту Порошенка і Медведчука 31 січня не буде - ДБР

Перехресного допиту Порошенка і Медведчука 31 січня не буде - ДБР

Укрінформ
У Державному бюро розслідувань заявили, що про проведення 31 січня перехресного допиту експрезидента, народного депутата, лідера "Європейської солідарності" Петра Порошенка і народного депутата від "Опозиційної платформи - За життя" Віктора Медведчука не йдеться.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ДБР.

У ДБР нагадали Порошенку, що він має зобов’язання співпрацювати зі слідством.

“Будь-який підозрюваний, навіть якщо це народний обранець, у будь-якому кримінальному провадженні не може визначати кількість допитів та види процесуальних дії, які потрібно провести під час розслідування. Статус народного депутата не дає права ігнорувати Кримінальний процесуальний кодекс України. Брати участь у процесуальних діях є обов’язком Порошенка. Саме закон визначає, що у нього є певні обов'язки, які він має виконувати, а не керуватися особистими бажаннями щодо цього”, - наголосили в бюро.

У ДБР зауважили, що "з прикрістю сприймають слова адвоката Порошенка про те, що його підзахисний "не співпрацюватиме зі слідством", і констатували, що "запобіжний захід йому у вигляді особистого зобов'язання надто поблажливий".

Читайте також: Адвокат заявив, що перехресного допиту Порошенка та Медведчука не буде

"Стає все більш очевидним, що Порошенко хоче зірвати слідство і тільки політизує процес", - зазначили у бюро.

У ДБР вкотре закликали команду Порошенка "не маніпулювати інформацією і не поширювати фейки".

Зокрема, наголосили в бюро, на 31 січня допит Медведчука у ДБР не планується, відтак не може йти мови про так званий "перехресний допит" з Порошенком.

У ДБР вважають, що було би "достойним Порошенку не ховатись, не тікати від процесуальних дій, а брати повноцінну участь у них".

Читайте також: Суд переніс на 11 лютого розгляд апеляції на запобіжний захід Порошенку

В бюро нагадали, що наступного разу слідчий ДБР чекає Порошенка 31 січня об 11:00.

Як повідомляв Укрінформ, 28 січня після засідання Київського апеляційного суду адвокат Ілля Новіков заявив, що захист Порошенка виключає можливість проведення його перехресного допиту з Медведчуком у справі торгівлі вугіллям з ОРДЛО.

27 січня радниця голови Державного бюро розслідувань Тетяна Сапьян повідомила, що у бюро не виключають перехресного допиту Порошенка і Медведчука.

28 січня Київський апеляційний суд переніс на 11 лютого розгляд скарги на рішення Печерського райсуду столиці про обрання запобіжного заходу Порошенку у вигляді особистого зобов’язання у зв'язку з тим, що до суду не надійшли матеріали справи.

Читайте також: У ДБР не виключають одночасного допиту Порошенка та Медведчука

19 січня Печерський райсуд обрав Порошенку запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання.

Крім того, суд поклав на Порошенка низку процесуальних обов'язків: не відлучатися з місця проживання, здати слідчому на зберігання паспорти та прибувати до слідчого за першим викликом. Термін дії ухвали – до 19 березня.

У суді 17 січня прокурор просив застосувати до Порошенка запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 1 млрд грн.

Виконувач обов'язків генерального прокурора Олексій Симоненко 20 грудня 2021 року підписав повідомлення про підозру Порошенку в державній зраді та сприянні терористичним організаціям у справі про постачання вугілля з тимчасово окупованих територій.

Читайте також: Порошенка викликають до ДБР 31 січня

Надалі Офіс генпрокурора погодив клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді арешту з можливістю внесення застави в сумі 1 млрд грн.

За даними ДБР, Порошенко підозрюється в тому, що "діючи за попередньою змовою з групою осіб, зокрема представниками вищого керівництва Російської Федерації, сприяв діяльності терористичних організацій "ЛНР" та "ДНР"".

У вересні-листопаді 2021 року в цьому провадженні вже повідомили про підозру Медведчуку, колишньому міністру енергетики Володимиру Демчишину та бізнесмену Сергію Кузярі.

Медведчуку обрали запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Кузярі спочатку обрали тримання під вартою, а через кілька місяців замінили на цілодобовий домашній арешт. Демчишин перебуває у міжнародному розшуку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-