Кулеба пояснив евакуацію дипломатів США та членів їх родин «фактором Афганістану»

Кулеба пояснив евакуацію дипломатів США та членів їх родин «фактором Афганістану»

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що рішення Державного департаменту США про евакуацію сімей дипломатів з України було спричинене не реальними безпековими обставинами, а недавнім невдалим досвідом виведення американських військ з Афганістану.

Про це Кулеба заявив в ефірі програми «Свобода слова на ICTV», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Кулеба констатував, що сьогоднішня новина про дозвіл Держдепу на виїзд дипломатам та наказ про евакуацію їхніх сімей посилили почуття страху, яке українці відчувають упродовж останніх місяців через вир новин, пов’язаних з можливим розширенням агресії Росії.

У цьому контексті він нагадав, що в Україні наразі діє 129 дипломатичних представництв, з них лише чотири сьогодні заявили, що з міркувань безпеки починають евакуацію членів родин дипломатів.

Читайте також: Хвилю зради через часткову евакуацію родин дипломатів розганяти не треба - Клімкін

Коментуючи рішення цих чотирьох посольств, глава МЗС зауважив, що, безумовно, кожна країна має право дбати про безпеку своїх громадян, і Україна робить так само.

«Але дві речі потрібно знати. По-перше, це рішення жодним чином не матиме негативного впливу на функціонування посольств, вони продовжать працювати над тим, щоб підтримувати Україну і розвивати двосторонні відносини. По-друге, в кожній країні є свій фактор. На жаль, у США є фактор Афганістану і того, що там нещодавно відбувалося. Тому колеги десь діють більш різко, ніж мали б... Ми абсолютно переконані, що наразі рішення про евакуацію членів родин співробітників посольств є передчасним – для цього наразі немає об’єктивних реальних умов», - сказав Кулеба.

Читайте також: ЄС не планує евакуації своїх дипломатів з України - Боррель

Як повідомлялося, Державний департамент США 24 січня дав дозвіл на добровільний ("санкціонований") від’їзд державних службовців з посольства в Україні та наказав виїхати членам їхніх родин.

У МЗС України назвали такий крок американської сторони "передчасним і проявом надмірної перестороги". Про відкликання частини співробітників посольства в Україні та членів їхніх сімей повідомила і Велика Британія, Австралія та Німеччина.

Читайте також: Лише чотири держави заявили про евакуацію з України дипломатів і їхніх родин - МЗС

Водночас Верховний представник ЄС Жозеп Боррель заявив, що Європейський Союз не має наміру організовувати евакуацію з України своїх дипломатів або їхніх сімей у зв'язку з загрозою наступу Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-