Блінкен: Російська загроза - проблема всього світу, а не лише України

Блінкен: Російська загроза - проблема всього світу, а не лише України

Укрінформ
Державний секретар США Ентоні Блінкен переконаний, що проблема російської загрози має стосуватися всього світу, а не України та держав Заходу.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це Блінкен заявив в інтерв’ю NBC.

«Це проблема, що поширюється не лише на Європу і Сполучені Штати, - у певному сенсі вона має стосуватися всього світу, оскільки на карту поставлено не просто відносини між Україною і Росією, між Європою і Росією чи США й Росією… На карту поставлено основоположні принципи міжнародних відносин щодо підтримання миру і безпеку від часів останніх світових воєн і холодної війни», - сказав Блінкен.

Він наголосив: одна держава не може силою змінювати межі іншої держави, не може диктувати, з ким їй співпрацювати, не може поширювати сферу впливу на своїх сусідів проти їхньої волі. «Якщо залишити це без уваги, то відкриється скринька Пандори, і на це зважатимуть країни, розташовані далеко від Європи», - вважає держсекретар.

Читайте також: Блінкен пояснив, чому Штати не квапляться із санкціями проти Росії

За його словами, США попереджали про російську тактику, спрямовану на зміну керівництва України. «Це частина російського плану дій», - указав Блінкен, зазначивши, що Сполучені Штати знають методи, які Москва може застосувати. Ідеться, зокрема, про підготовку різних провокацій, «аби спробувати створити фальшивий привід для введення військ».

Очільник Держдепу підтвердив, що в разі нового російського вторгнення, введення військ РФ в Україну, буде швидка, жорстка і єдина відповідь країн Заходу. Він додав, що Росія також може «спробувати дестабілізувати ситуацію або повалити уряд, використовуючи кібератаки, гібридні засоби тощо». Вашингтон дав зрозуміти Москві, що в цьому разі теж буде швидка й узгоджена відповідь.

Читайте також: Блінкен: США готові з союзниками примусити РФ заплатити значну ціну у разі подальшої агресії

«Минулого тижня я брав участь у тісних консультаціях з усіма нашими європейськими союзниками і партнерами - практично щодня, аби переконатися, що на всі ці сценарії в нас є чітка спільна відповідь. І ми це зробимо», - підкреслив Блінкен.

Він також підтвердив, що США на прохання Росії поділяться в письмовому вигляді «не тільки побоюваннями, а й деякими ідеями щодо подальших дій, які могли б зміцнити безпеку на взаємній основі». Водночас, за його словами, Сполучені Штати продовжать уживати заходів задля стримування Росії.

Читайте також: Блінкен - Кулебі: США і Європа зреагують на агресію Росії без зволікань

Відповідаючи на запитання, чи давав Держдеп розпорядження евакуювати частину працівників дипмісій з України, Блінкен зауважив, що в нього «немає більшої відповідальності, ніж безпека та добробут людей, які працюють у Державному департаменті» і перебувають під його опікою. «Якщо потрібно буде ухвалити рішення про скорочення деяких співробітників посольства, ми зробимо це, виходячи з потреб безпеки», - уточнив глава зовнішньополітичного відомства США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-