КСУ визначився із формою розгляду справи про відсторонення Тупицького і Касмініна - депутатка

КСУ визначився із формою розгляду справи про відсторонення Тупицького і Касмініна - депутатка

Укрінформ
Конституційний Суд України розглядатиме справу за поданням народних депутатів щодо конституційності указів Президента Володимира Зеленського, якими було відсторонено з посад суддів КСУ Олександра Тупицького і Олександра Касмініна, у порядку усного провадження

Як передає Укрінформ, про це поінформувала в Телеграмі представник Верховної Ради у КСУ, народний депутат із парламентської фракції “Слуга народу” Ольга Совгиря.

“Конституційний Суд визначився із формою конституційного провадження у справі за конституційним поданням народних депутатів України щодо відповідності Конституції України указів Президента України “Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України” від 29 грудня 2020 року, “Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України” від 26 лютого 2021 року, “Про деякі питання забезпечення національної безпеки України“ від 27 березня 2021 року (т.зв. справа Тупицького О. та Касмініна О)”, - зазначила Совгиря.

За її словами, справа розглядатиметься у порядку усного провадження, тобто із заслуховуванням народних депутатів, що внесли конституційне подання, представників Верховної Ради та Президента у КСУ, експертів.

Як повідомлялося, конституційне подання надійшло до Конституційного Суду України 8 квітня 2021 року. 19 жовтня КСУ відкрив провадження у справі за цим поданням.

Читайте також: Е-декларації: двоє суддів КСУ «забули» про квартиру в Києві та ділянку в Криму

Президент Володимир Зеленський 27 березня 2021 року скасував укази експрезидента Віктора Януковича про призначення Тупицького та Касмініна суддями КСУ. Він зазначив, що документи скасовано за результатами “аудиту указів експрезидента, проведеного на виконання рішення РНБО”.

Обидва звільнених судді оскаржили указ Президента у Верховному Суді.

Водночас група народних депутатів оскаржила укази Президента у Конституційному Суді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-