Експерт про наслідки кремлівського ультиматуму Заходу: Путін повторює помилку Сталіна

Експерт про наслідки кремлівського ультиматуму Заходу: Путін повторює помилку Сталіна

Укрінформ
Президент РФ Путін своїми діями та ультиматумами лише спонукає інші держави вступати в НАТО, повторюючи помилку радянського диктатора Йосифа Сталіна, і оточення нинішнього кремлівського лідера це розуміє.

Таку думку в ефірі телеканалу "Дом" висловив військовий експерт Михайло Притула, передає Укрінформ.

"Він (Путін - ред.) повторив помилку Сталіна. Сталін хотів, щоби Туреччина віддала Радянському Союзу протоку Босфор і Дарданелли. Туреччина негайно попросила прийняти її до НАТО і в 1952 році стала першою країною, яку прийняв Альянс. За рік Сталіна не стало. Путін робить те саме: він погрожує Україні, погрожує тим країнам, які стали членами НАТО за розширення в 1997 році. І таким чином країни, які навіть не збиралися вступати до НАТО (наприклад, та сама Фінляндія), зараз кажуть: ми готові увійти до НАТО. Україна - аналогічно, Путін й Україну спонукає стати країною НАТО", — вважає Притула.

Читайте також: До України прибули протитанкові засоби з Британії

На думку експерта, оточення Путіна це розуміє.

"Це досить серйозна помилка Путіна — і політична, і дипломатична. У його оточенні це розуміють", — коментує він.

Притула також зауважив, що висунувши ультиматум Росії колективному Заходу, Путін опинився у досить неприємній ситуації, адже Захід досить дипломатично сказав, куди цей ультиматум треба "покласти". "Бо його (Путіна - ред.) особисто, говорячи простою людською мовою, понизили, трохи образили перед усім його оточенням. Тому що він сказав, що ось "ми тут можемо...", а насправді нічого не змогли. Дипломатичним шляхом нічого не досягли. І НАТО сказав: ми робитимемо те, що хочемо, що кожна нація має право на свій захист, на своє розширення в НАТО", — зауважив експерт.

Читайте також: Україна має право захищатися – генсек НАТО про рішення Британії надати зброю

На його думку, до таких вчинків Путіна підштовхує бажання увійти до історії "збирачем земель", проте воно обернеться падінням рейтингу.

"Путіну цього року виповнюється 70 років. Він розуміє, що рано чи пізно помре. І він хоче увійти в історію як збирач російських земель або відновник Радянського Союзу. Тобто чимось величним. Але це величне не вдається. І тому він зараз намагається виправдати свої дії якимось міфом, заради чого він піде навесні (проти України - ред.), тобто треба пояснити людям, внутрішньому споживачеві, своєму оточенню, чому він розпочав війну. А пояснити цю ситуацію досить важко. І тому його рейтинг зараз падатиме", — вважає військовий експерт.

Він припускає, що напад Росії можливий відразу після проведення зимових Олімпійських ігор у Китаї.

"Відбувається поступова, досить повільна, але швидка ... підготовка до вторгнення в Україну. Це ми бачимо, бо йде інформація про те, що розгортають мобільні шпиталі з боку Російської Федерації, вони евакуюють своїх людей, вони везуть "Іскандери" з Далекого Сходу тощо... Про що це каже? Про те, що до Олімпіади в Китаї Путін не нападе, це точно. Китай не зрозуміє цієї війни, якщо Росія це зробить до Олімпіади. А от після Олімпіади Путін може піти в атаку", — вважає Притула.

На його думку, ймовірність цього велика, бо Путін "не має жодних зовнішньополітичних і внутрішньополітичних стримувачів, які б зупиняли його".

"Йому треба виправдатись і піднести бойовий дух свій, свого оточення і таке інше. Тому він намагатиметься йти в атаку. Чи зможе він це зробити? Це вже питання навіть не до нього особисто (тому що в нього дуже малий коридор можливостей), а до його оточення", — сказав експерт.

На його думку, зупинити нове вторгнення Росії в Україну може оточення президента РФ.

"Тому що вони та їхній світ буде зруйнований. А вони звикли жити нормальним життям, їхні діти вчаться у Сполучених Штатах, у Британії, у Європі. Вони їздять туди, скуповуються… І раптом все це зникне — вони будуть у стані війни, довготривалої війни з Україною. Ось що на них чекає. І тому це питання для них таке саме важливе, як і для нас", — резюмував Притула.

Як повідомлялося, минулого року президент Фінляндії Саулі Нііністьо підтвердив, що країна не виключає можливості вступу до НАТО. Фінляндія, а також Швеція, не входять до НАТО, але останніми роками на тлі загострення відносин із Москвою активно поглиблюють співпрацю з Альянсом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-