Росія бреше про НАТО, щоб виправдати агресію проти України - міністр оборони Британії

Росія бреше про НАТО, щоб виправдати агресію проти України - міністр оборони Британії

Укрінформ
Росія висуває неправдиві твердження про небезпеку НАТО, щоб виправдати агресію проти України.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у статті глави Міноборони Великої Британії Бена Воллеса у виданні The Times.

Воллес зауважує, що твердження про те, що НАТО прагне оточити Російську Федерацію, є безпідставними, оскільки лише п’ять із тридцяти союзників Альянсу сусідять з Росією.

Росія намагається представити НАТО як змову Заходу з метою посягання на її територію, але насправді зростання кількості членів Альянсу є природною відповіддю цих держав на згубні дії та загрози з боку РФ, йдеться у матеріалі.

Читайте також: Пєсков заявив, що Росія більше не може терпіти розширення НАТО на схід - CNN

Воллес вважає, що насправді Кремлю загрожує не розташування сил НАТО, а привабливість його цінностей. "Так само, як ми знаємо, що його дії насправді пов’язані з інтерпретацією історії президентом Путіним і його нереалізованими амбіціями щодо України", - зауважив британський міністр.

"Нам усім слід хвилюватися, оскільки з-під пера президента Путіна вийшло есе на 7000 слів («Про історичну єдність росіян та українців» - ред.), в якому етнонаціоналізм знаходиться в центрі його амбіцій… Він надає спотворену та вибіркову аргументацію, щоб виправдати в кращому разі підпорядкування України і в гіршому - насильницьке об'єднання цієї суверенної країни", - пише Воллес.

Міністр оборони Британії наголошує, що уряд його країни не конфліктує з Росією та російським народом, "але він не погоджується зі зловмисною діяльністю Кремля".

Читайте також: Курт Волкер, колишній спецпредставник США по Україні

"Тому якщо однієї холодної січневої чи лютневої ночі російські збройні сили ще раз ступлять на територію суверенної України, ігноруйте розповіді … про агресію НАТО та пам'ятайте слова президента Росії з цього есе минулого літа. Запам'ятайте це та запитайте себе, що це означає не лише для України, а й для всіх нас у Європі", - наголосив Воллес.

Як повідомляв Укрінформ, раніше речниця Білого дому Джен Псакі заявила, що Москва може вдатися до військової провокації, щоб виправдати повномасштабне військове вторгнення на територію України.

Москва висунула вимогу Північноатлантичному альянсу, зокрема, щодо позбавлення України та Грузії перспектив членства в НАТО, офіційно оголошених у 2008 році під час Бухарестського саміту. Натомість після проведення останніх переговорів з росіянами цього тижня генсек Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що НАТО не відмовлятиметься від своєї політики відкритих дверей для інших держав.

22 грудня секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу заявив, що біля кордонів України на відстані 200 км знаходиться 122 тисячі російських військових, на відстані 400 км – 143,5 тисячі.

12 липня 2021 року Путін опублікував статтю «Про історичну єдність росіян та українців». Стаття починається з твердження Путіна, що «росіяни і українці - один народ». При цьому автор заявляє, що як «велику загальну біду, як трагедію» сприймає «стіну, що виникла в останні роки між Росією та Україною». Провину за це він покладає на «цілеспрямовану роботу» деяких зовнішніх сил.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-