Бербок обговорить долю «Норманді» з Лавровим

Бербок обговорить долю «Норманді» з Лавровим

Укрінформ
Глави МЗС Німеччини та Франції планують разом відвідати Україну.

Про це повідомила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок під час спільної з українським колегою Дмитром Кулебою пресконференції у Києві, передає кореспондент Укрінформу.

За її словами, із французьким міністром Жан-Івом ле Дріаном було домовлено зробити все можливе, щоб разом відродити Нормандський формат.

«Ми двоє знову відвідаємо Україну», - заявила глава МЗС Німеччини. За її словами, вони з французьким колегою планують поїхати на лінію розмежування на сході України та на місці поспілкуватися з цивільними мешканцями.

Питання подальшої роботи в Нормандському форматі дипломат обговорюватиме також у вівторок з російським міністром Сергієм Лавровим у Москві. «Федеральний уряд зробить усе можливе для повернення за стіл діалогу», - пообіцяла Бербок, додавши, що це є «шалено важко».

За її словами, «якщо немає дверей, ми повинні відкривати вікна для деескалації нинішньої загрозливої для України ситуації». Міністр підкреслила готовність Берліна робити все для досягнення дипломатичного рішення, водночас нагадавши про «обмежувальну політику в галузі експортного контролю озброєнь» та «історичну відповідальність» Німеччини, які, за словами Бербок, не дозволяють Німеччині постачати Києву зброю.

«Ми все зробимо для того, аби гарантувати безпеку України, ми все зробимо для того, аби гарантувати безпеку Європи», - пообіцяла при цьому міністр.

Солідарність і дружба не обмежується, за її словами, лише визнанням суверенітету та територіальної цілісності України. Німецько-українські відносини «є набагато більше, ніж те, що можна побачити через російські окуляри», заявила Бербок.

Вона також зауважила, що за час свого перебування на посаді міністра не говорила на жодну тему так багато, як на тему безпеки України на тлі нарощування російської військової присутності на кордоні та загрозливої риторики Кремля. Вона повторила, що будь-яка нова агресія РФ проти України матиме високу ціну - економічно, політично та стратегічно, а також наголосила, що ніхто не може диктувати іншій країні, які союзи їй обирати.

Читайте також: Кулеба, Бербок і Ле Дріан оцінять перспективи перемовин глав МЗС «Норманді»

Як повідомляв Укрінформ, Анналена Бербок перебуває 17 січня в Києві, 18 січня вона відвідає з візитом Москву. Це її перші візити в дві столиці на посаді глави МЗС ФРН.

Фото: photothek.de

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-