НАТО координує з Україною переговорну позицію перед зустріччю з Росією – Столтенберг

НАТО координує з Україною переговорну позицію перед зустріччю з Росією – Столтенберг

Укрінформ
Поточний тиждень буде дуже важливим для європейської безпеки в контексті спроби налагодити діалог з Росією, у цьому контексті НАТО координує власні оцінки щодо поточної ситуації з Україною.

Про це сьогодні під час брифінгу для преси перед засіданням Комісії НАТО-Україна, що відбувається в понеділок за участю віцепрем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наша зустріч в рамках Комісії НАТО-Україна є можливістю обмінятися оцінками щодо ситуації, висловити потужну політичну та практичну підтримку Україні, та скоординувати подальші політичні контакти з Росією…. Ми вислухаємо російські занепокоєння, але будь-який змістовний діалог має також враховувати наші занепокоєння щодо дій Росії. Це має відбуватися за умови консультацій з Україною, як ми це робимо сьогодні. Ми також проводимо консультації з іншим партнерами, включаючи Грузію, Молдову, Фінляндію, Швецію та Європейський Союз», - наголосив керівник Альянсу.

Він нагадав, що сьогоднішня зустріч Комісії НАТО-Україна відбувається на початку важливого тижня для європейської безпеки. США і Росія сьогодні зустрічаються в Женеві, у середу в Брюсселі відбудеться зустріч Ради НАТО-Росія, в четвер ситуація навколо європейської безпеки буде обговорена в рамках ОБСЄ.

Генеральний секретар НАТО привітав той факт, що Росія погодилася на нашу пропозицію провести зустріч Ради НАТО-Росія цього тижня. Союзники по Альянсу мають намір сфокусувати увагу на питаннях європейської безпеки, прозорості щодо військової активності, зниженні ризиків та на контролі над озброєнням.

При цьому Єнс Столтенберг наголосив, що союзники НАТО є єдиними у підтримці права всіх держав обирати власний шлях розвитку, це протягом десятиліть було і нині залишається фундаментальним принципом європейської безпеки.

«Україна є поважним та давнім партнером для НАТО… Ми щойно (з віцепрем’єр-міністром Стефанішиною – ред.) обговорили ситуацію в Україні та навколо неї. Російське військове нарощування продовжується, із залученням десятків тисяч бойових військ, озброєних важкими засобами. В п’ятницю (7 січня – ред.) міністри закордонних справ НАТО закликали Росію відвести свої війська від України та від кордонів Європи, продемонструвати прозорість та деескалацію. Будь-яка подальша агресія проти України буде мати для Росії високу політичну та економічну ціну», - наголосив Єнс Столтенберг.

Як повідомлялося, у грудні минулого року Росія оприлюднила проєкти двох «договорів» щодо гарантій безпеки для Росії від США і НАТО, з вимогою відмови від рішень Бухарестського саміту НАТО щодо майбутнього членства України й Грузії, непоширення НАТО на Схід та згортання активності Альянсу на територіях колишніх країн СРСР.

Тим часом Росія продовжує накопичувати військові підрозділи на тимчасово окупованих територіях України та навколо її кордонів, та використовує ці військові приготування для прямого шантажу на адресу США і НАТО. У разі відмови Заходу пристати на такі російські «пропозиції», кремлівська влада публічно погрожує застосувати заходи «військового та військово-технічного характеру».

Фото: NATO

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-