Дискусія про безпекові гарантії має починатися з виведення військ РФ із України – Стефанішина

Дискусія про безпекові гарантії має починатися з виведення військ РФ із України – Стефанішина

Укрінформ
Дискусія щодо безпекових гарантій має починатися з виведення російських військ із території України. Росія як агресор перебуває не в тому положенні, щоб висувати умови.

Про це заявила віцепрем'єр-міністр з питань європейської інтеграції Ольга Стефанішина під час спільної з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом пресконференції у Брюсселі, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми маємо розуміти, що російські вимоги до союзників не можуть бути враховані як переговорна позиція. Агресор не в тому положенні, щоб висувати умови, поки російські танки стоять на кордоні з Україною», - зазначила вона.

Стефанішина зауважила, що Росія намагається змінити фокус розмови шляхом погроз, не здійснюючи жодних кроків до мирного врегулювання в рамках Мінського та Нормандського формату, а також просуває свій порядок денний замість того, щоб повернутися за стіл перемовин.

«Тому повторюю, дискусія щодо безпекових гарантій має починатися з виведення російських військ з території України. По суті, Росія сьогодні вимагає безумовну капітуляцію, що підриває базові принципи функціонування демократичних країн та НАТО», - наголосила віцепремʼєр-міністр.

Вона відзначила, що той факт, що Україна має невід’ємне суверенне право обирати власні безпекові заходи, є найбільш принциповим положенням для нашої держави, нагадавши, що євроінтеграційний курс закріплений у конституції. «Це не предмет переговорів чи торгів», - підкреслила Стефанішина.

Як повідомлялося, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг приймає у понеділок, 10 січня, віцепрем'єр-міністра України Ольгу Стефанішину.

10 січня також відбудуться переговори США та РФ щодо України у Женеві. РФ та НАТО мають намір провести зустріч Ради Росія - НАТО 12 січня, а засідання Постійної ради ОБСЄ заплановано на 13 січня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-