У «Слузі народу» назвали ТОП-5 законів, які цьогоріч планує ухвалити Рада

У «Слузі народу» назвали ТОП-5 законів, які цьогоріч планує ухвалити Рада

Укрінформ
Упродовж 2022 року парламент планує ухвалити закони про прозорість у громадах та про обов’язкові стратегії розвитку, дати рівні можливості для залучення запозичень громадами, а також – напрацювати фінальний текст змін до Конституції в частині децентралізації.

Як передає Укрінформ, про це повідомив голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін, повідомляє сайт політпартії "Слуга народу".

Зокрема, за його словами, міжкомітетська парламентська група з 10 депутатів працюватиме над фінальною версією тексту змін до Конституції в частині децентралізації. "Сподіваємося оприлюднити його на початку березня. Далі потрібно проголосувати (226 голосів) за його направлення на оцінку до КСУ. Після цього – етап ухвалення у парламенті в першому читанні (226 голосів). У другому читанні зможемо проголосувати зміни до Конституції лише на наступній сесії парламенту. Необхідно буде набрати 300 голосів", - розповів Безгін.

За його словами, взимку депутати також планують ухвалити законопроєкт №4298, завдяки якому в Україні з’являться місцеві державні адміністрації з префектурними повноваженнями. "Вони представлятимуть державу на місцях, займатимуться реалізацією державних програм і контролюватимуть законність рішень органів місцевого самоврядування. При цьому голова МДА не зможе втручатися у роботу органів місцевого самоврядування, вказувати їм, що робити, самостійно зупиняти чи скасовувати їхні рішення, одноосібно визначати законність цих рішень (усе це робитиме виключно суд)", - пояснив парламентарій.

Серед планів на зимовий період – ухвалення в другому читанні законопроєкту №5323 про засади державної регіональної політики. "Він прив’язує регіональні та місцеві стратегії розвитку до державної стратегії; а також робить обов’язковою наявність стратегій розвитку для кожної громади", - зауважив Безгін.

Законопроєкт також запроваджує трирівневу систему стратегічного планування: держава, регіон, громада. "Так ми синхронізуємо кожну громаду із центральною владою", - вважає депутат.

Нещодавно у Верховній Раді зареєструваний законопроєкт №6401 про забезпечення прозорості місцевого самоврядування. "На нього перш за все очікує саме громадянське суспільство, адже органи місцевої влади підзвітні мешканцям своєї території та мають бути відкритими перед людьми", - відзначив парламентарій.

Законопроєкт передбачає обов’язкову трансляцію усіх відкритих засідань місцевих рад, створення реєстру об’єктів комунальної власності, відкритого для жителів громади, оприлюднення публічної інформації про органи місцевого самоврядування у форматі відкритих даних. У відкритий доступ мають публікуватися не лише проєкти порядків дених засідань місцевих рад, а й проєкти порядків денних постійних комісій, а також ухвалені акти ОМС, усі додатки до них. Зі слів Безгіна, профільний комітет розгляне законопроєкт 19 січня 2022 року.

У планах законотворців - також законопроєкт №6472, ініційований наприкінці 2021 року. Він має на меті прибрати дискримінацію в питанні залучення запозичень сільськими та селищними громадами. Адже наразі для сільських та селищних громад існують обмеження у залученні запозичень, тоді як для міських громад таких обмежень немає. При цьому чисельність населення у деяких міських і селищних громадах суттєво відрізняються. Приміром, у найменшій в Україні Дружбівській міській ОТГ (Сумська обл.) – 5 490 осіб. А ось у Саф‘янівській селищній ОТГ (Одеська обл.) – 42 927 осіб.

"Запропонований нами законопроєкт пропонує внести зміни до бюджетного кодексу та зробити громади рівноправними з точки зору боротьби за запозичення. Ми розуміємо, що доступ до «дешевих грошей» є запорукою для подальшого розвитку територій", - повідомив Безгін.

Як повідомляв Укрінформ, 30 листопада 2021 року Комітет ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування опублікував текст проєкту змін до Конституції України в частині децентралізації влади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-