Комітет Ради оприлюднив проєкт змін до Конституції у частині децентралізації

Комітет Ради оприлюднив проєкт змін до Конституції у частині децентралізації

Укрінформ
Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування опублікував текст змін до Конституції України в частині децентралізації влади.

Як передає Укрінформ, проєкт оприлюднили на сайті комітету.

Згідно з документом, ключовими змінами є запровадження громад як нових адміністративно-територіальних одиниць, територіальної основи для місцевого самоврядування та його первинного суб’єкта, також закріплюється новий адміністративно-територіальний устрій. Замість місцевих державних адміністрацій створюються префектури, за ними залишаються тільки функції адміністративного нагляду, обласні та районні ради отримують власні виконавчі органи.

"Громади отримують право на достатні фінансові ресурси, якими вони можуть вільно розпоряджатися, та головне право — вільно розв'язувати питання місцевого значення, які держава не передала в компетенцію інших органів. Держава залишає за собою тільки функції адміністративного нагляду, які реалізуються через префектів", - пояснюють автори в опублікованому проєкті.

При цьому, у порівнянні з попередньою версією законопроєкту № 2598, не передбачається повна зупинка повноважності органів місцевого самоврядування на час розгляду Конституційним Судом справи щодо порушення актом місцевого самоврядування Конституції України в частині забезпечення суверенітету та територіальної цілісності. Також не буде і нагляду за найманими посадовими особами. Повноваження префекта збалансовані, він не матиме права зупиняти акти місцевого самоврядування буде державним службовцем і призначатиметься на посаду на 3 роки на конкурсних засадах. Строк каденції місцевого самоврядування складатиме, як і зараз, 5 років.

Водночас, як зазначається у проєкті змін до Конституції, деякі питання усе ще остаточно не вирішені і потребують узгодженого політичного рішення, зокрема йдеться про визначення назви адміністративно-територіальних одиниць та нових назв областей:райони — повіти; селища — містечка; Дніпропетровська область — Дніпровська область; Кіровоградська область — Кропивницька область. Також дискусійним є питання наявності районних / повітових рад (у випадку вибору політиками системи місцевого самоврядування з наявністю районних / повітових рад у тексті має бути реалізована модель міст з правами повітів) та порядок призначення і підпорядкування префекта.

Згідно з повідомленням у проєкті, найближчим часом текст доопрацьовуватиме міжкомітетська міжфракційна робоча група у парламенті. Далі прийматимуться рішення на рівні політичних стейкголдерів. Після реєстрації законопроєкту у Верховній Раді, народні депутати мають проголосувати (226 голосів) за його передавання на оцінку до Конституційного Суду України. У разі позитивної оцінки, Парламент має прийняти законопроєкт у першому читанні (226 голосів). Друге читання може відбутися лише на наступній сесії Парламенту (наступній після сесії, на якій відбулося голосування у першому читанні), а позитивне рішення мають підтримати не менше 300 народних депутатів.

У спільному комюніке до проєкту змін до Конституції у частині децентралізації зазначають, що завершено півторарічний цикл позапарламентських публічних консультацій щодо змін до Конституції України в частині децентралізації за участі представників органів місцевого самоврядування та їхніх всеукраїнських асоціацій: Асоціації міст України, Української асоціації районних та обласних рад, Всеукраїнської асоціації громад, Всеукраїнської асоціації об’єднаних територіальних громад, а також представників Офісу Президента України, Міністерства розвитку громад і територій України і Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Як повідомляв Укрінформ, 13 грудня 2019 року Президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №2598 "Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)".

Згідно з ним, для адміністративного нагляду за додержанням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування, координації діяльності територіальних органів центральних органів виконавчої влади пропонується запровадити інститут префектів.

Комітет Верховної Ради з питань правової політики рекомендував спрямувати до Конституційного суду президентський законопроєкт №2598.

Однак 17 січня 2020 року Президент відкликав законопроєкт для подальшого доопрацювання за результатами консультацій з керівництвом фракції "Слуга народу". Відтоді тривала робота з напрацювання нової редакції змін до Конституції в частині децентралізації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-