Клімкін пояснив, чому Росія уникає переговорів з Україною щодо окупованих територій

Клімкін пояснив, чому Росія уникає переговорів з Україною щодо окупованих територій

Укрінформ
Кремль не прагне жодного просування в переговорах з Україною щодо окупованих територій, щоб використати це у своїх торгах із США стосовно відновлення сфери впливу на пострадянському просторі.

Таку думку висловив ексміністр закордонних справ Павло Клімкін у статті для «Дзеркала тижня».

Дипломат зауважив, що у Москві скептично ставляться до можливості ефективного діалогу з Києвом щодо Донбасу, оскільки вважають, що в української влади зв’язані руки через побоювання отримати сплеск емоцій усередині країни.

«Останнім часом Кремль не дає українській владі змоги навіть імітувати діалог щодо Донбасу — ані двосторонній, ані в межах нормандського формату. Російські представники перейшли на відкрите хамство, причому свідоме, й не прагнуть жодного просування в переговорах. Уся комунікація РФ фокусується на США та ключових європейських країнах, але головну роль відіграє діалог зі Сполученими Штатами», - зазначив Клімкін.

Він додав, що навіть питання європейської безпеки й так званих російських червоних ліній у Кремлі бажають обговорювати виключно зі США, розуміючи, що це дає кращу переговорну позицію.

«Розрахунок є досить простим: «пред’явити» вимоги щодо погодження дій НАТО на територіях нових членів - фактично колишнього Варшавського договору, що наперед не має шансів, і отримати максимум щодо відновлення сфери впливу на просторі, який колись називався «пострадянським». Донбас теж буде для Росії аргументом у цій торгівлі. Звісно, не ключовим (у Кремлі розуміють, що замороження ситуації навколо Донбасу Росії багато не дає), але суттєвим», - вважає ексміністр.

Як повідомляв Укрінформ, державний секретар США Ентоні Блінкен під час спільної пресконференції з главою МЗС Німеччини Анналеною Бербок заявив, що США спільно з ЄС намітили два шляхи впливу на Путіна в питанні України: дипломатія та стримування з масштабними наслідками і втратами для РФ, якщо вона вдасться до агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-