«Схеми» знайшли у депутата від ОПЗЖ російський паспорт

«Схеми» знайшли у депутата від ОПЗЖ російський паспорт

Відео
Укрінформ
Народний депутат України, член фракції «Опозиційна Платформа - За Життя» Олександр Пономарьов є громадянином Росії та вже, як мінімум, 18 років має російський паспорт.

Про це йдеться у розслідуванні проєкту «Схеми», передає Укрінформ.

Згідно з отриманими даними, вперше документ громадянина Росії Пономарьову видали у 2003 році у Рибновському районі Рязанської області на підставі «обміну».

У супровідній заяві, підписаній іменем Пономарьова, у пункті про наявність іноземного громадянства вказано: «Стаття 13 розділ 1». Йдеться про положення Федерального закону Російської Федерації щодо громадянства. Згідно з ним, для отримання громадянства Росії Олександр Пономарьов мав безперервно проживати на території РФ не менше 5 років.

Коли Пономарьову виповнилось 45 років, то, згідно з законодавством Росії, вищезгаданий російський паспорт йому замінили на новий. Сталося це у тому ж Рибновському районі у 2007 році на підставі нової заяви.

У коментарі «Схемам» він не одразу визнав наявність російського паспорта. Однак коли журналісти показали члену фракції ОПЗЖ витяги про його російські документи, то Пономарьов змінив свою позицію. Депутат також сказав, що вважав паспорт анульованим і не знає, чи він дійсний.

При цьому Пономарьов не зміг пояснити, з якою метою у 2003 році подав документи на отримання російського громадянства. Окрім того, він наголосив, що російським паспортом «ні разу не користувався».

За даними журналістів, у деклараціях Пономарьова також немає жодної згадки про його бізнес. Офіційно всі компанії та підприємства, які з ним пов’язують, контролюють родичі та знайомі. Разом з тим, згідно з даними YouControl, так звана «бізнес-група Олександра Пономарьова» налічує близько 35 компаній. Деякі з них уже багато років мають суттєвий вплив на боєздатність української армії.

Крім того, журналістам вдалося з'ясувати, що СБУ перевіряє причетність фірм з орбіти Пономарьова до псування у 2017 році понад 20 танків через постачання нібито неякісного мастила.

Нагадаємо: останні 10 років Пономарьов є народним депутатом. Раніше був регіоналом та членом депутатської групи «Воля народу». Зараз він перебуває у складі партії ОПЗЖ. У парламенті він майже не виступав і не раз потрапляв у рейтинги прогульників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-