Група Друзів України в Європарламенті висловила стурбованість через підозру Порошенку

Група Друзів України в Європарламенті висловила стурбованість через підозру Порошенку

Укрінформ
Група Друзів України в Європарламенті наполегливо застерігає утриматися від можливого політично мотивованого переслідування лідера партії "Європейська солідарність", народного депутата Петра Порошенка.

Про це йдеться у листі, опублікованому народним депутатом, головою Комітету ВР з питань інтеграції України з ЄС Іванною Климпуш-Цинцадзе у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Відповідно до листа, група з серйозною стурбованістю відзначає нещодавнє рішення Генеральної прокуратури України про винесення підозри експрезиденту Петру Порошенку, якого звинувачують у державній зраді та фінансуванні тероризму.

«Ми наполегливо застерігаємо компетентні органи України утримуватися від можливого політично мотивованого переслідування та уникнути навіть враження повернення до раніше відомих практик вибіркового правосуддя або політично мотивованих переслідувань у країні, яка прагне до європейської інтеграції і особливо залучена у комплексну реформу судової системи, що призведе до безспірного застосування верховенства права поза будь-якими сумнівами щодо політичного впливу чи інструменталізації», - зазначається у листі.

Європарламентарі очікують, що правоохоронні органи, зокрема Державне бюро розслідувань та Генеральна прокуратура, не будуть задіяні в боротьбі з політичними опонентами нинішньою адміністрацією, а також очікують належного процесу та незалежності і неупередженості судової влади, справедливості та прозорості судового провадження.

«Будь-які політичні розбіжності повинні вирішуватися шляхом відкритих політичних дебатів і виборів як демократичного інструменту, а не за допомогою вибіркового правосуддя», - підкреслили вони.

У листі українську владу закликають виконати європейський вибір України, невпинно дотримуватися безкомпромісного шляху судової реформи і триматися разом на тлі військового нарощування збройних сил Росії на кордонах України та агресивних заяв російського керівництва.

Лист підписали депутати від Литви Петрас Ауштрявичюс (Renew Europe), Раса Юкнявічене (EPP), Андріус Кубіліус (EPP), Німеччини - Міхаель Галер (EPP) та Віола фон Крамон (Greens/EFA), від Польщі - Радослав Сікорський (EPP). Він також адресований генпрокурору Ірині Венедиктовій, міністру юстиції Денису Малюсці та голові Офісу Президента Андрію Єрмаку.

Як повідомляв Укрінформ, виконувач обов’язків генпрокурора Олексій Симоненко 20 грудня підписав повідомлення про підозру експрезидентові Петру Порошенку у справі про постачання вугілля з окупованих територій.

За даними ДБР, Порошенко підозрюється у тому, що, “діючи за попередньою змовою групою осіб, зокрема з-поміж представників вищого керівництва Російської Федерації, сприяв діяльності терористичних організацій "ЛНР" та "ДНР". Політика викликають на допит у четвер, 23 грудня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-