Євросоюз підтвердив намір розвивати Східне партнерство

Євросоюз підтвердив намір розвивати Східне партнерство

Декларація
Укрінформ
Лідери ЄС мають намір і надалі розвивати проєкт Східного партнерства на основі спільних цінностей, поваги до прав людини, демократії та верховенства права.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у підсумковій декларації саміту Східного партнерства, оприлюдненій на сайті Європейської ради.

Окрім загальних політичних декларацій, текст документа містить положення, принципово важливі для країн-партнерів.

«Європейський Союз залишається відданим підтримці територіальної цілісності та суверенітету всіх Східних партнерів у межах міжнародно визнаних кордонів… з дотриманням цілей та принципів, що визначені у хартії ООН, у заключному Гельсінському акті 1975 року та у Паризькій хартії 1990 року, які є фундаментальними для нашого спільного бачення мирної та неподільної Європи», - йдеться у декларації.

Сторони підтвердили спільне занепокоєння порушенням цих принципів у багатьох регіонах Східного партнерства та висловилися за мирне врегулювання конфліктів на основі міжнародного права.

«Мирне розв’язання конфліктів, розбудова довіри та добросусідських відносин є важливим фактором для економічного й соціального розвитку та співробітництва», - наголошується у декларації. При цьому сторони привітали зусилля Євросоюзу в розв’язанні конфліктів та їх запобіганні, відновленні довіри в різних форматах, включаючи присутність представників ЄС «у полі», на місцях подій, там, де це є доцільним.

При цьому підтверджується невід’ємне право кожної країни-партнера самостійно обирати рівень власних амбіцій у взаємодії з Європейським союзом.

Автори документа привітали набуття чинності Угодами про асоціацію з ЄС, що укладені Україною, Грузією і Молдовою, включаючи утворення поглиблених та всеосяжних зон вільної торгівлі. А також визнали прагнення «Асоційованого тріо» розвивати горизонтальні зв’язки та співробітництво у ключових секторах економіки.

«У цьому контексті, ми визнаємо європейські прагнення та європейський вибір країн-партнерів, про яких йдеться, як це зазначено в угодах про асоціацію. Ці угоди дозволяють прискорити політичну асоціацію та економічну інтеграцію з Європейським Союзом», - наголошується у документі.

Водночас ЄС шкодує з приводу рішення білоруського режиму припинити участь у Східному партнерстві. Висловлюється сподівання на поновлення співробітництва з владою Білорусі, щойно будуть створені «необхідні умови для мирного демократичного переходу до спільного національного порядку денного на основі спільних цінностей». При цьому ЄС підтвердив намір надати демократичній Білорусі 3 мільярди євро для відбудови економіки та підтримки демократичного вибору народу. Євросоюз також засудив дії режиму Лукашенка, який використовує мігрантів і біженців як засіб політичного тиску на інші країни.

Євросоюз підтвердив намір сприяти країнам-партнерам у реформах та програмах розвитку, а також в економічному відновленні після пандемії COVID-19. Зокрема, презентовано інвестиційний план, який має залучити додаткові 17 мільярдів євро приватних та державних коштів з метою надати імпульс для економічного розвитку усього регіону Східного партнерства.

Учасники саміту висловили солідарність у питаннях боротьби з кліматичними змінами, та у створенні умов для переходу до кліматично нейтральної економіки до 2050 року.

Окреме місце у документі посідає визнання масштабного внеску Євросоюзу у забезпечення країн-членів вакцинами та засобами захисту від пандемії COVID-19. ЄС підтвердив готовність продовжувати таку допомогу як через глобальний фонд COVAX, так і шляхом прямої передачі вакцин партнерам.

Сторони висловили намір провести наступний саміт Східного партнерства у 2023 році, аби підбити перші підсумки імплементації визначених нині пріоритетів та цілей.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський взяв участь у 6-му саміті Східного партнерства, який відбувся 15 грудня у Брюсселі. Лідери ЄС та п’яти країн-партнерів – України, Грузії, Молдови, Вірменії та Азербайджану підбили підсумки проведеної роботи та визначили напрямок розвитку Східного партнерства на наступні роки.

Фото: Eastern Partnership Youth Forum 2017

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-