Позиція ЄС у Нормандському форматі була б вагомішою у разі приєднання – експертка

Позиція ЄС у Нормандському форматі була б вагомішою у разі приєднання – експертка

Укрінформ
Входження Європейського Союзу як окремого суб’єкта у переговори у Нормандському форматі з врегулювання російсько-українського конфлікту забезпечило б на цих перемовинах "більш середньо зважену позицію держав-членів" ЄС.

Як передає Укрінформ, про це заявила експертка Ради зовнішньої політики "Українська призма" Марина Ярошевич під час вебсемінару на тему "Нові підходи ЄС: Зовнішня політика стратегій та інструментарію у зовнішніх справах".

"Якби за столом переговорів щодо України сиділа не "нормандська четвірка", а "п’ятірка", де ЄС також мав би свій стілець, то, як мені здається, була б більш середньо зважена позиція держав-членів, а не найменший спільний знаменник, про який ми говоримо", - заявила Ярошевич.

За її словами, в ЄС є також країни-члени з Центральної та Східної Європи, які просувають власну політику, яка може не співпадати з країнами "старої Європи". При цьому, що стосується України, то такі країни, як Польща чи балтійські країни, "точно не хочуть бачити російські танки на своїх кордонах".

"Саме тому на переговорах від імені колективного ЄС щодо України з Росією позиція все ж була б більш вагомою, ніж та, яку ми маємо сьогодні у Нормандському форматі", - заявила експертка.

Вона нагадала, що на сьогодні на переговорах з РФ щодо України Євросоюз не є суб’єктом, і все "віддано на відкуп "нормандській четвірці", де із західних держав – це лише Німеччина та Франція. При цьому, Росія намагається підірвати єдність ЄС та розбудовувати хороші відносини з цими двома країнами, щоб впливати на їхню позицію на переговорах щодо України.

"Що робить Путін: він будує двосторонні відносини для того, щоб цю єдність ЄС підірвати. І за наявності хороших відносин з Німеччиною і Францією, Україна є фактично на відкупі "нормандської четвірки". І ми бачимо усі ці гойдалки, і все це веде лише в глухий кут, принаймні на сьогодні не рухається бажаному для нас напрямку", - заявила Ярошевич.

Як повідомлялося, зустрічі у нормандському форматі не проводились уже рік. Востаннє лідери "нормандської четвірки" збиралися на зустріч у форматі відеоконференції у листопаді 2020 року. До цього вони зустрічалися в Парижі у грудні 2019 року після трирічної перерви.

В Україні зазначали, що нинішній нормандський формат є неефективним, та виступали за включення до переговорного процесу США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-