В Кабміні заявили, що стратегія реформування держуправління виконана орієнтовно на 80%

В Кабміні заявили, що стратегія реформування держуправління виконана орієнтовно на 80%

Укрінформ
Заходи із Стратегії реформування державного управління виконані за попередніми оцінками на 80%.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Служба міністра Кабінету Міністрів на Урядовому порталі.

"Цього року завершується чинна Стратегія реформування державного управління на період до 2021 року і вже зараз можна підбити певні підсумки... За попередніми оцінками, було виконано понад 80% запланованих заходів та близько 70% індикаторів", - йдеться у повідомленні.

Зазначається також, що остаточна оцінка стосовно програми бюджетної підтримки ЄС у реформі держуправління наразі уточнюється, але орієнтовно рівень її виконання становитиме близько 70%.

У Кабміні наголошують, що жодна інша українська стратегія та попередні програми бюджетної підтримки не мали таких високих результатів.

Крім того, повідомляють, що необхідно продовжувати вдосконалювати якість державного управління. Саме тому для розробки проєкту нової Стратегії вдалося консолідувати зусилля максимально широкого кола сторін – парламенту, уряду та громадянського суспільства .

Як зазначається у повідомленні, 13 грудня відбулося засідання політичного діалогу Україна-ЄС, яке проводиться традиційно в кінці року, щоб проаналізувати результати реформи державного управління та обговорити подальші кроки.

У заході взяли участь міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов, перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко, керівник Групи підтримки України, заступник генерального директора Генерального директорату Європейської комісії з питань сусідства і переговорів з розширення Катаріна Матернова, керівник напрямку «Юстиція та внутрішні справи, включаючи боротьбу з корупцією» Групи підтримки України Франк Пол, керівник Програми підтримки вдосконалення врядування та менеджменту (SIGMA) Грегор Вірант, представники Представництва ЄС в Україні, Секретаріату Кабміну, міністерств, Національного агентства України з питань державної служби, проєкту підтримки комплексної реформи державного управління «EU4PAR» тощо.

Окремо в уряді зазначають, що в рамках підготовки нової Стратегії за підтримки проєкту «EU4PAR» проведено соціологічне дослідження серед громадян та бізнесу. "Ключовим показником є те, що 82% опитаних вважають, що реформа державного управління є запорукою успішності всіх інших реформ. Таким чином, цілком очевидним кроком уряду стало схвалення в червні цього року нової Стратегії реформування державного управління на 2022-2025 роки", - додають в уряді.

Наступним кроком стане укладення угоди про нову програму бюджетної підтримки ЄС щодо реформи держуправління.

Також в уряді наголошують, що за цей рік припинено процедуру добору на посади державної служби та відновлено повноцінні конкурси; оновлено порядок їх проведення, який тепер враховує вимоги щодо соціального дистанціювання в умовах карантину; розпочато процес запровадження рамки компетентностей на державній службі та реформування процедур просування, застосування дисциплінарних стягнень та звільнення державних службовців; продовжується впровадження інформаційної системи управління людськими ресурсами на державній службі (HRMIS); схвалено комунікаційний план та забезпечується комунікація щодо важливості реформування державного управління.

На майбутнє в планах ухвалити зміни до Закону України «Про державну службу»; забезпечити впровадження класифікації посад та реформи оплати праці державних службовців; оновити Єдиний портал вакансій «career.gov.ua»; завершити реорганізацію міністерств, забезпечивши належне фінансування директоратів.

Під час засідання Політичного діалогу перший заступник Голови ВР Олександр Корнієнко позитивно оцінив досягнутий прогрес у сфері реформування держаного управління, зокрема ухвалення Закону України «Про адміністративну процедуру». Він зазначив, що потрібно продовжувати такі напрями: реформу оплати праці державних службовців; завершити утворення директоратів у міністерствах; врегулювати питання служби в органах місцевого самоврядування; вдосконалити конкурсну процедуру на посади державної служби категорії «А».

З боку Сторони ЄС Катаріна Матернова позитивно відзначила покращення співпраці уряду та парламенту, а також висловила особливу подяку лідеру реформи державного управління – міністру Кабміну Олегу Немчінову. Окрім цього, вона відзначила прогрес у сфері цифровізації та окреслила окремі напрямки, які потребують додаткової уваги: повноцінний запуск HRMIS та схвалення Стратегії реформування системи управління державними фінансами.

Як повідомлялося, у липні 2021 року Кабмін схвалив Стратегію реформування державного управління України на 2022–2025 роки та затвердив план заходів з її реалізації. Основна мета Стратегії полягає у побудові в Україні спроможної сервісної та цифрової держави, яка забезпечує захист інтересів громадян на основі європейських стандартів та досвіду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-