Експерт розповів про два сценарії референдуму щодо окупованих територій

Експерт розповів про два сценарії референдуму щодо окупованих територій

Укрінформ
Референдум з питань окупованих територій може бути проведений, оскільки такий крок відповідає Конституції України, а також свідчить про прихильність української влади до демократичних принципів.

Така ініціатива Президента Володимира Зеленського може бути реалізована двома способами, повідомив в ефірі телеканалу "Дом" політичний експерт Валентин Гладких, передає Укрінформ.

"Я був прихильником цієї ідеї ще з моменту її виникнення. Мені здається це абсолютно реальним. Тому що, згідно зі статтею 5 Конституції України, єдиним носієм державного суверенітету є український народ. Крім того, яким би не був варіант розв'язання конфлікту на Донбасі, якщо він не знайде загальнонаціональної підтримки, його неможливо буде реалізувати", — зазначив експерт.

На його думку, необхідно продумати юридичні аспекти такого кроку. Однак у будь-якому разі воля українського народу буде першочерговою.

"Ідея із референдумом концептуально не нова. І єдине тут питання — як її оформити юридично і яке питання буде поставлене на референдумі. І що всі учасники пропагандистської кампанії мають визнати, що якою буде воля українського народу, незалежно від того, подобається нам чи ні, ми її втілюватимемо в життя. Так само, як це було у грудні 1991 року", — продовжив політолог.

Реалізована ініціатива може бути двома способами.

"Тут два варіанти може бути. Один — це коли влада, Зеленський запитає людей, які концептуальні варіанти розв'язання конфлікту на Донбасі є прийнятними. Тобто з якими позиціями Українська держава може виходити на переговорний процес, а які категорично є неможливими. Щоб ми просто час навіть не витрачали у переговорному процесі", — сказав Гладких.

Другий сценарій — коли українці вирішуватимуть, чи прийнятний той чи інший спосіб врегулювання конфлікту на сході, ґрунтуючись на вивченні відповідних документів у відкритому доступі.

"Є другий сценарій. Я є його прихильником. Це коли в результаті переговорного процесу буде напрацьовано сукупність документів — як внутрішньополітичних, так і міжнародних угод. І ми винесемо на референдум просте питання: чи підтримуєте ви врегулювання конфлікту на Донбасі шляхом підписання та ухвалення таких-то законопроєктів і таких-то міжнародних договорів? Ці документи будуть тоді у загальному доступі, їх можна буде обговорити експертам, лідерам громадської думки, просто громадянам. Так само, як це було і в 1991 році. Ми ж тоді голосували не за незалежність, ми голосували за акт: чи ви підтримуєте Акт проголошення незалежності й таке інше", — уточнив експерт.

На його думку, референдум відбудеться у будь-якому разі.

"Тому, я думаю, у питанні розв'язання конфлікту на Донбасі рано чи пізно ми до цього прийдемо. І це не дурощі, це не забаганка. Це по-іншому просто не вдасться реалізувати. Тому що інакше постійно будуть розгойдувати й постійно говоритимуть про те, що це неприйнятний варіант, це якийсь там злочин, це здавання національних інтересів", — наголосив політолог.

Він нагадав, що у передвиборчій програмі Зеленського був зафіксований закон про народовладдя, про референдум.

"Тому я не виключаю можливості референдуму та вважаю, що це правильний напрям. Але водночас хочу сказати, навряд чи це перспектива найближчого майбутнього", — вважає Гладких.

Тим часом, як вважає експерт, чітко означена думка народу допоможе підвищити рівень легітимності рішень та переговорних позицій, які може мати українська влада, що говорить від імені держави та від імені народу.

"Тобто одна справа, коли ти приїжджаєш на перемовини, й тобі кажуть: треба зробити те, треба зробити це, й ти можеш це прийняти або відкинути — це одна історія. А коли ти приїжджаєш на перемовини, й тобі кажуть: потрібно зробити те або інше, а ти розумієш, що зробити це ти не зможеш через те, що в суспільстві може бути категоричне неприйняття цих сценаріїв, то чесно й справедливо одразу казати партнерам, що цей сценарій категорично відкидається українським суспільством", — уточнив експерт.

Як повідомляв Укрінформ, 10 грудня в інтерв’ю телеканалу "1+1" Президент Володимир Зеленський допустив можливість проведення референдуму щодо окупованих територій України, "якщо буде складний виклик". При цьому він сказав, що на сьогодні жодна країна не висувала Україні умов щодо її територій, однак не виключив цього у майбутньому.

Верховна Рада 26 січня ухвалила Закон "Про народовладдя через всеукраїнський референдум".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-