Норманді, США-Україна-РФ та діалог з Путіним: Зеленський назвав можливі формати переговорів

Норманді, США-Україна-РФ та діалог з Путіним: Зеленський назвав можливі формати переговорів

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський не виключає, що Сполучені Штати Америки долучаться до мирного врегулювання ситуації в Україні у форматі, паралельному Нормандському.

Одночасно також можуть бути прямі перемовини України і Росії, заявив глава держави в інтерв’ю телеканалу «1+1», повідомляє Укрінформ.

«Ми говорили про те, що у нас може з’явитись завдяки США ще один майданчик перемовин з Російською Федерацією. Тут дуже складний, тонкий хірургічний момент, як не втратити Нормандський формат, тому що ти, нічого не побудувавши можеш зруйнувати те, що є. А для нас дуже важливо не втратити», - сказав Зеленський.

Він підкреслив, зокрема, що є зацікавленість президента Франції Еммануеля Макрона у продовженні роботи Нормандської четвірки задля мирного врегулювання ситуації.

Також Зеленський нагадав, що наступного тижня має відбутися його зустріч з новим канцлером Німеччини Олафом Шольцом.

Президент підкреслив, що сьогодні «всі «за», щоб існувало декілька шляхів і якомога більше країн робили все можливе, щоб зупинити війну на сході».

«Не Мінськом єдиним, як то кажуть... Тому і була задача залучити і мати зацікавленість з боку Сполучених Штатів. Тобто проблема ж не тільки залучити США - у них своя держава, всередині багато викликів, багато питань у відносинах міжнародних тощо… Ми розуміємо, але для мене була важлива саме зацікавленість (з боку США - ред.). Треба велика роль з боку Сполучених Штатів, їх бажання. Мені здається, воно є сьогодні», - заявив Президент України.

Водночас у разі існування вказаних двох форматів Зеленський не виключає окремий формат і прямих перемовин з президентом РФ.

За його словами, це підтримують і європейські партнери, і США.

Як повідомлялося, 9 грудня відбулася телефонна розмова президентів України Володимира Зеленського так США Джо Байдена. Після розмови керівник ОП Андрій Єрмак заявив, що Сполучені Штати Америки ухвалили рішення щодо активної участі в процесі мирного врегулювання ситуації в Україні, однак формат поки що не визначений.

Раніше, 7 грудня американський лідер провів відеоконференцію з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-