Україна в ОБСЄ: Безпекові гарантії має давати Росія, а не НАТО

Україна в ОБСЄ: Безпекові гарантії має давати Росія, а не НАТО

Укрінформ
Росія, яка порушує міжнародне право, має дати гарантії непродовження агресії проти будь-якої країни, що буде найкращими безпековими гарантіями для всіх.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ 9 грудня.

"Ескалаційна риторика з боку російського керівництва та вимоги Москви накласти вето на суверенне право України вільно обирати своє майбутнє та шлях забезпечення безпеки викликають велике занепокоєння. Правда полягає в тому, що саме Росія просуває свої кордони і порушує міжнародне право", - зазначив український посол.

Він нагадав делегаціям країн-учасниць ОБСЄ про те, що Росія розпочала збройну агресію проти України у 2014 році в той час, коли Україна мала закріплений законодавством позаблоковий статус. При цьому, РФ порушила свої зобов’язання за двосторонніми та міжнародним угодами щодо поваги територіальної цілісності України і незастосування сили проти неї.

За словами Цимбалюка, агресивний націоналізм і територіальний експансіонізм Росії "продовжують руйнувати наші надії на всеосяжну, спільну, рівну та неподільну безпеку в регіоні ОБСЄ".

"Тому саме Росія має надати гарантії, що вона не продовжуватиме свою агресію проти жодної країни регіону та припинить окупацію. Це було б найкращими гарантіями безпеки для всіх", - наголосив очільник місії України в ОБСЄ.

Як відомо, раніше президент РФ Володимир Путін заявив, що хоче отримати юридичні гарантії того, що НАТО не буде розширюватися на схід, а отже – що Україна не стане членом Альянсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-