Байден показав Путіну два шляхи розвитку ситуації - експерт

Байден показав Путіну два шляхи розвитку ситуації - експерт

Укрінформ
Президент США змалював Володимиру Путіну дипломатичний і військовий варіанти розвитку ситуації, пов'язаної з ескалацією поблизу кордону України.

Таку думку в коментарі кореспондентові Укрінформу висловила експертка з питань Росії в Польському інституті міжнародних справ (PISM) Агнєшка Легуцька.

“Чітко видно, що Байден дав Путіну два варіанти розвитку ситуації: військовий з перспективою санкцій, розміщенням нових військ на східному фланзі НАТО та наданням Україні додаткового озброєння - або дипломатичний. Мені здається, що після цієї зустрічі ми спостерігатимемо дипломатичний шлях”, - сказала Легуцька.

Утім, вона додала, що це не виключає ризику вторгнення Росії в Україну.

На думку експертки PISM, Путін може бути помірковано задоволеним результатами розмови, оскільки він знову примусив Байдена до переговорів, використовуючи військові механізми. Легуцька наголосила, що мета РФ - примусити США та Захід у цілому до переговорів про нову архітектуру безпеки в Європі.

“Зараз загроза війни стає одним з аргументів для ведення переговорів за участю США та інших країн Європи - Франції, Німеччини, Італії та Великої Британії”, - зазначила експертка. Вона вважає, що Путін “намацує грунт”, намагаючись з’ясувати, які країни були б не проти по-новому укладати відносини з Росією.

“Це був би негативний сценарій розвитку ситуації, оскільки інтереси країн Східної Європи у такому випадку не враховуватимуться”,- констатувала вона.

Легуцька припускає, що Росія не відводитиме найближчим часом війська з-під кордону України, аби тримати ситуацію напруженою, водночас розраховуючи на завершення переговорів із Заходом на вигідних для себе умовах.

“Складно сказати, чи російський контингент біля кордону України збільшиться, але він точно найближчим часом не зменшиться. Це було б сприйнято як слабкість Путіна і поступка на користь США. Тому ця бомба уповільненої дії щодо нової архітектури безпеки залишатиметься на порядку денному, що дуже негативно впливатиме на нашу частину Європи”, - вказала Легуцька.

Позитивним моментом вона назвала те, що Путін не отримав від Байдена запевнень у нерозширенні НАТО на схід, натомість з боку США пролунали запевнення в підтримці територіальної цілісності Україна.

Польська експертка зауважила, що це є запрошенням Путіна до діалогу, але із застереженням: "якщо захочеш з нами чи Україною боротися, то зважай на серйозні наслідки".

Як повідомляв Укрінформ, після переговорів Байдена і Путіна 7 грудня, які головним чином стосувалися російської військової ескалації поблизу України, американська сторона заявила, що поінформує про підсумки перемовин європейських союзників та партнерів. Очікується, що в четвер, 9 грудня, Джо Байден обговорить ці питання з Володимиром Зеленським.

Фото: pism.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-