Посли G7 вітають запропоновані зміни до Конституції України щодо децентралізації

Посли G7 вітають запропоновані зміни до Конституції України щодо децентралізації

Заява
Укрінформ
Посли країн «Групи семи» вітають запропоновані зміни до Конституції України, які стосуються децентралізації.

Як передає Укрінформ, про це ідеться в повідомленні у Твіттері британського головування у групі послів G7.

«Посли країн «Великої сімки» приділяють пильну увагу впровадженню реформи децентралізації в Україні, якій країни «Великої сімки» продовжують надавати практичну та фінансову підтримку. Посли вітають запропоновані зміни до Конституції України в частині децентралізації як добру основу для консультацій щодо кінцевого варіанту змін», - ідеться в заяві.

Посли вітають зусилля щодо наближення нового тексту Конституції до положень Європейської хартії місцевого самоврядування, включно із забезпеченням належної ролі місцевого самоврядування, гарантій адекватного фінансування для здійснення ними повноважень, визначення їхніх прав та обов’язків і створення належної системи нагляду.

Користуючись цією нагодою, посли країн «Великої сімки» нагадують свою позицію, що, згідно з найкращими практиками європейських країн та з метою досягнення повного потенціалу реформи децентралізації та задля зменшення можливостей корупції, громади мають отримати статус юридичної особи.

Посли також зазначають, що необхідне обговорення питання «подвійного підпорядкування» префектів Кабінету Міністрів України та Президенту одночасно. Беручи до уваги адміністративну природу завдань, які мають вирішуватися органами місцевого самоврядування, посли країн «Групи семи» підтримують рекомендацію Ради Європи (викладену в коментарі РЄ від 20 лютого 2020 року), що префект має звітувати лише Кабміну.

Також посли закликали уряд, політичні партії, асоціації місцевого самоврядування, громадянське суспільство та інші зацікавлені сторони долучитись до консультацій.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2019 року Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)».

У січні 2020 року після дискусій в експертному середовищі, у місцевому самоврядуванні та у суспільстві запропоновані зміни були відкликані з парламенту для доопрацювання.

Відтоді тривала робота з напрацювання нової редакції змін до Конституції в частині децентралізації.

30 листопада перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко повідомив, що текст змін до Конституції в частині децентралізації перебуватиме на обговоренні в парламенті близько місяця, після чого Президент внесе до Верховної Ради кінцевий текст відповідного законопроєкту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-